Természet és irodalom

Milyen alkalom a Magyar Természet Napja?

 
Az első Magyar Természet Napját 2015. május 22-én ünnepelhettük. Ezt az alkalmat a három legnagyobb magyarországi természetvédelmi civil szervezet hozta létre: WWF Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékekre, az erőforrásaink fontosságára. Remek alkalom arra is, hogy ismét felfedezhessük, hogy a Földön minden összefüggésben van egymással, még a természet és az irodalom is számtalan ponton kapcsolódik!

 

Induljunk barangolásra a természet és az irodalom útjain!

A Magyar Természet Napja alkalmából a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeummal közösen rendhagyó, alkotó, verselő kirándulásra hívunk benneteket, mely során különböző élőhelyek - erdők, mezők, folyópartok, kertek és városok élővilágát mutatjuk be.

   Virtuális túra

Indulhat a barangolás a természet és az irodalom útjain. Kövessétek a kisrókát a változatos élőhelyeken! Ide kattintva a virtuális kirándulás egyénileg is bejárható.

Letölthető feladatlapok

Ha kedvet kaptatok az alkotáshoz, íme néhány otthon is elkészíthető, vagy iskolai foglalkozás alapjául szolgáló ötlet: 

ERDEI CSALOGATÓ

Melyik a kedvenc erdei állatod? Lehet, hogy ő is itt rejtőzik épp valahol a fák között. Próbáld meg egy róla szóló verssel előcsalogatni.  Ha nagyon ügyes vagy, néhány verssor is összeállhat a szavakból, és talán a kedvenced is előbújik a rejtekhelyéről.

TERVEZZ VIDRAJÁTSZÓTERET!

Hol élnek a vidrák? Milyen mozgásformákat szeretnek? Melyik érzékszerveiket használják? Derítsétek ki a jegyzetekből és a letölthető feladatlapon tervezzetek egyedi vidrajátszóteret!

KÉSZÍTS SAJÁT ÚJRAHASZNOSÍTOTT DENEVÉRT!

A denevérek apró, ártalmatlan és nagyon hasznos lények, a fantáziában mégis nagyon sokféle kép kapcsolódik hozzájuk. Készítsétek el saját, házi denevéreteket! Vajon mulatságos vagy ijesztő lesz?