Szántó Péter

Szántó Péter vagyok.

1984-ben születtem Budapesten. Itt végeztem el az általános iskolát és a gimnáziumot. A Pécsi Tudományegyetemen tanultam, ahol turizmus szakiránnyal és balkáni tanulmányokkal bővítve, geográfusi végzettséget szereztem. Szakdolgozatomat az Olaszországba irányuló külföldi turizmusról írtam, kiemelten foglalkozva Lazio és Toszkána tartományokkal, illetve a kulturális turizmussal. A szakdolgozat készítésének idején több itáliai illetékes hatóságnál, szakintézménynél jártam; az ott folytatott interjúk nagyban segítettek ismereteim bővítésében. Kiemelt segítőkészséget tapasztaltam a római múzeumokat felügyelő szuperintendánsi hivatalban, illetve az olasz statisztikai hivatalban.

Később tíz hónapon át Umbria tartomány fővárosában, Perugiában, a külföldiek számára közel száz évvel ezelőtt létrehozott egyetemen olasz művészettörténetet és olasz nyelvet tanultam. Az egyetemi tanfolyamon előbb C1, majd C2 típusú olasz nyelvi vizsgát tettem. Korábban, még itthon, angolból középfokú nyelvvizsgát tettem.

Határozott idejű munkaszerződés alapján hét hónapot Rómában a Colosseumban (eredeti nevén az Amphitheatrum Flaviumban), a jegypénztárban dolgoztam, de közben, tapasztalatszerzés céljából egy rövid időt a Római Nemzeti Múzeumban, Caracalla és Diocletianus termáiban is a jegypénztárban tölthettem.  Szabadidőmben Rómában más nagy művészeti múzeumokba jártam. Eljutottam Pompeiibe, Herculaneumba és Ostiába is, a szabadtéri régészeti múzeumokba.

2017. februárban kerültem a Kassák Múzeumba. Három éven át jegypénztáros és kiadvány-értékesítő voltam. Tartottam a kapcsolatot a kiadványok iránt estenként külföldről érdeklődő intézményekkel, magánszemélyekkel. Havonta vezetői tájékoztatót állítottam össze a múzeum egyéni és rendezvényi látogatottságának, bevételeinek,  valamint a külföldi és újságíró látogatók számának alakulásáról. Évente aktívan részt vettem a kiadványok leltározásában.

2020. március elején magába a Petőfi Irodalom Múzeumba kerültem, a közönségkapcsolati részlegbe. Szeretem a múzeumot, örülök, hogy itt dolgozhatok.