Az események lelke

Orlai Petrics Soma Szép Ilonka-festménysorozata (1858–1866)

Date
-
Location
Kiállítótér
Orlai Petrics Soma különleges alkotói vállalkozása Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című, 1833-ban keletkezett elbeszélő költeményét dolgozza fel. A nyolc darabból álló olajkép-együttes témájánál és megvalósításánál fogva mind az irodalomtörténet mind a művészettörténet számára kuriózum. A teljes sorozatot most láthatja először a nagyközönség múzeumi környezetben.

Orlai Petrics Soma (1822–1880) képzőművészeti tanulmányait Pesten, Bécsben és Münchenben végezte. A 19. századi magyar történelmi festészet meghatározó képviselőjeként működött. Ugyanakkor az irodalom, mint ihletforrás és téma végig fontos maradt számára. Közeli barátja és másod-unokatestvére, Petőfi Sándor munkássága mellett Vörösmarty Mihályé is ösztönző hatást gyakorolt művészetére.

Orlai Szép Ilonka-sorozata közel 150 évig az azt megrendelő Peterdi család tulajdonában volt. 1959-ben már felajánlották a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, akkor a vásárlás anyagi forrás hiányában nem jött létre. 2016-ban a Kieselbach Galéria téli aukcióján bukkant fel. Végül 2018 őszén a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából letétként került a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

A Szép Ilonka-ciklus finom szimbolikával átszőtt, kiérlelt festői programja szép példáját nyújtja az irodalom és a képzőművészet, a költő és a festő találkozásának. A festménycsoport négy meghatározó motívuma (vadászat, virág, ablak, természet) kapcsolódási pontokat kínál a mai befogadónak a képekhez és a vershez. A sorozat mellé választott kortárs munkák is rajtuk keresztül lépnek párbeszédbe a Szép Ilonka-történet belső mozzanataival, tétjeivel, felvetéseivel, mindazzal, amit Orlai az események lelkének nevezett.

A kiállításon résztvevő képzőművészek: Birtalan Zsolt, Bondor Csilla, Körei Sándor, Uray-Szépfalvi Ágnes.

Orlai Petrics Soma Szép Ilonka-festménysorozata (1858–1866) a Magyar Nemzeti Bank tulajdona – Értéktár program (2014–2018).

Kurátor: dr. Mészáros Zsolt
Látványtervező: Mihalkov György