Non-formális és informális tanulási formák és alkalmak

Nyilvántartási szám: 01170-2010
Intézményakkreditációs lajstromszám: AL-2501
 
A programok pontos időpontjáról tájékozódhat a PIM havi programjából, elektronikus hírleveléből és a honlapunkon található program ajánlóból.
 

Márai-út

Márai Budapestje: lássa a várost az író szemével! Járja be Márai Sándor kedvenc helyeit Budapesten! A Petőfi Irodalmi Múzeum Márai-térkép segítségével bejárható útvonalat kínál: látogasson el a Centrál Kávéházba, a Rudas gyógyfürdőbe, a Mikó utcai emlékhelyre. Sétáljon a Rózsadombon az írót követve. A helyszínek Márai életében betöltött szerepéről a múzeum Márai-brosúrájában olvashat. Az író életéről ingyenesen letölthető filmet láthat itt: www.maraisandor.hu 
 

Petőfi-séta

A séta alkalmával végigjárjuk azokat a helyeket, ahol a gyermek Petőfi tanult; a fővárosi lapokat, ahol a fiatalember verseit próbálta elhelyezni, majd szerkesztőként dolgozott; az ifjú férj lakhelyét, ahol később feleségével, kisfiával együtt lakott.
Indulás: a Deák téri Evangélikus templomtól
 

Palotatörténeti vezetések

Palotatörténeti tárlatvezetések a múzeumnak otthont adó Károlyi-palotáról. A palota sok olyan építészettörténeti, művelődéstörténeti, magán- és közéleti titkot rejt magában, amelyeket kevesen ismernek. Az egyik legjelentősebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb belvárosi palotájává. A vezetések során mindenki számára megismerhetővé válik a Károlyi-palota és a család története.
 

PIM Esti Extra

Különleges esti tárlatvezetések kiállításainkban, minden hónapban egy alkalommal a múzeum tárlatai este 8 óráig látogathatók.
 

Művészet és pszichoanalízis

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a PIM közös műhelybeszélgetés-sorozata. A sorozatot szerkeszti és a műhelybeszélgetéseket vezeti: Valachi Anna irodalomtörténész
 

X beszélget Y-nal

Évente több alkalommal a meghívott kortárs írók, költők a maguk választotta irodalmárokkal, riporterekkel beszélgetnek közönség előtt, s az előadást színművészek teszik még színesebbé. Hangtárunk minden alkalommal archiválja az elhangzott beszélgetést.

Y-generáció irodalmi olvasókör

A 2013 őszétől havonta megrendezett beszélgetések célja, hogy a középiskolai és egyetemi hallgatókat és tanárokat közelebb hozza a kortárs irodalmi művekhez, a művekről folyó értelmezésekhez.

A sorozat estjein olyan magyar és világirodalmi műveket emelünk ki, amelyek a közelmúltban jelentek meg, széles körben ismertté váltak és az irodalommal most ismerkedő olvasók számára is könnyen hozzáférhetőek lehetnek. Ezek az estek elsősorban a beszélgetők értelmezéseiről, a különféle interpretációs lehetőségekről, a művek értékeléséről szóltak, az Y-generációnak nevezett nemzedék és szüleinek jelenéről és közelmúltjáról.

Az Y-generáció a FB-on

Klasszikusok kortárs hangszerelésben

A PIM és a Bob és Bobék Orchestra 2013-ban mutatta be a nagysikerű WEÖR-ESt vers-koncertet. Ez a produkció volt a Klasszikusok kortárs hangszerelésben sorozatunk első darabja, amely ki is jelölte a sorozat helyét mind az irodalmi, mind a zenei programok palettáján. ("kristálycsillár-szaggatóan profi verskoncert")

Alapvető célunk volt egyrészt olyan újszerű, izgalmas interpretációk színpadra állítása, amelyek közelebb állnak a mai tízen-huszonévesek világához, másrészt klasszikus költőink verseinek megismertetése, megszerettetése, a versolvasás iránti igény felébresztése. Eddig Weöres Sándor és Petőfi Sándor verseire születtek drum’n’bass, reggae, rap, dzsessz, hip-hop vagy slam számok. Verset olvasni, hallgatni, mondani menő!