Újabb naplókötet Franciaországból

Az Albin Michel kiadó újabb Márai művel lepte meg a francia olvasókat, az író naplóválogatásának második kötetével (1949-1967). (Sejthető, hogy egy harmadik kötetbe foglalják majd a salernói és San Diego-i éveket, várhatóen ez év őszén-végén jelenik meg a befejező kötet.)

Az emigráció első teljes évétől 1967-ig terjed jelen kiadás (ami 2021 szeptemberében jelent meg), 558 oldal terjedelemben. A naplórész után olvasható Kányádi András utószava, majd a jegyzetek évenkénti bontásban, végül a magyar kiadásból nagyon hiányzó névmutató. A kötetet ezúttal is Catherine Fay fordította, a jegyzeteket az utószó szerzőjével közösen készítették.

Különösen fontos, hogy az író legigényesebb és elgondolkodtatóbb művei is megjelennek az olvasmányos regények mellett külhonban. Előbb-utóbb igény születhet publicisztikájára is és itt nem csak a franciaországi (1923-1928) időszakra gondolhatunk. Kezdetnek természetesen elképzelhető egy gall tematikájú, kedvcsináló cikkválogatás, ami bevezetné az olvasókat a Márai-világ ezen ismeretlen részébe, hiszen a Párizsban élő és sokat odalátogató író sokszor tárcák tárgyává tette életének egyik fontos helyszínét.

Az ízléses kivitelű könyv reméljük, az első naplókötethez hasonlóan, sikeres lesz és kérdés sem merül fel a befejező kötet kiadását illetően. Erre minden remény megvan, hiszen a kezdőkötet már zsebkönyv formában is napvilágot látott.