2009 Április

Április
Az Egy polgár vallomásai című regény eredeti borítója

 


75 évvel ezelőtt jelent meg Márai legmaradandóbb művének első kiadása. A Pantheon Kiadó nem is sejtette, hogy e mű megjelenésével a magyar irodalom egyik legjobb önéletrajzi regényét, vagy ha úgy tetszik, szociográfiáját adja olvasói kezébe Az új magyar regény sorozat újabb darabjaként.

 

Az Egy polgár vallomásai Márai írói programjának legtökéletesebb megvalósítása: szinte minden sorát áthatja az önéletrajziság s az életből irodalom lesz. E kettőség írói pályájának döntően fontos tényezője, melynek megvalósulása a magyar irodalom egyik csúcsa. „Az utolsó pillanatban, a kapuzárás előtt újra megindult a polgári irodalom Magyarországon” – írta Hevesi András a mű kapcsán.



A kötet őszinte és cenzúrázatlan hangnemének, a valódi szereplők eredeti néven szerepeltetésének köszönhetően 1935-ben az író pereskedni volt kénytelen. Ennek következménye a mai napig használatos szövegű, átírt és csonkított változatú kiadása az Egy polgár vallomásainak.



Az író köteteihez mindig készült borító is, de ezek ma már meglehetősen ritkán láthatók. Jelen borítólap a nevezetes Kassa-metszet alapján készült, tervezőjét nem ismerjük.