Láthatatlan gyerekek

Válogatás a karanténban készült rajzok közül...

L. Ritók Nóra: Járvány idején

A leszakadó térségekben a családok, gyerekek helyzete a járvány idején sem egyszerű. A távoktatás olyan nehézségekbe ütközik, amelyeket a jobb helyzetben élők nehezen tudnak elképzelni.

A digitális oktatásra nem adottak a lehetőségek. A legtöbb családban csak telefon van, ám ezt nem tudják az oktatásra használni, többnyire azért, mert nincsen rá tudás, de sok helyen a telefon sincs megfelelő állapotban. Laptop, tablet ritkán fordul elő. Az alsós gyerekek önállóan nem boldogulnak ezekkel, a szülők pedig nem értenek hozzá. Innen nem érik el azokat a digitális tereket sem, amelyek segítenének, pl. kiálltásokat, színházi közvetítéseket, filmeket.

Marad a papíralapú feladatmegoldás, amit hetente kapnak meg. De ez is nehéz, a lakhatási szegénységben, a nagy létszámú családokban nem lehet nyugodt tanulási környezetet biztosítani. Sok szülő alapkészséghiányos, nem tud segíteni a feladatok értelmezésében, megoldásában.

Mi a rajzi feladatokat is papíralapon küldjük ki, mellé színes fénymásolólapokat, ceruzát, színest, krétát, és a kész munkákat lefotózva küldik nekünk vissza, messengercsoportokba, amelyeket a tanáraink alakítottak, a kapcsolattartásra. Ott kapják meg a visszacsatolásokat, bíztatásokat, a fotókat pedig archiváljuk, hogy a járvány után ezeket az ötleteket megfelelőbb nyomhagyó eszközökkel megvalósíthassuk.

Az alkotás öröme segítség mindenhol elviselni a felborult életet, a bezártságot, a nehézségeket.

Még egy rövid írás...