Világjáték – Polcz Alaine 100

Dátum
-

2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége.

A Károlyi-palota részleges felújítását követően megnyíló, emléke előtt tisztelgő kiállításunk azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! vagy az Ideje a meghalásnak.

A kiállítás címe, a Világjáték felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine szakmai életútjának egyik legfontosabb eredménye.

A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építettük fel Polcz Alaine világát a tárlat hat tematikus egységében.

Felidézzük életútját, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolatát, mesélünk erdélyi kötődéséről és életre szóló barátságáról Bíró Bertával. Kiemelten szólunk az Asszony a fronton című korszakos műről. Külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái: ezek  pszichológusi tapasztalatainak és rendkívül játékos, nyitott, kreatív egyéniségének olyan ötvözetei, amelyeket méltán tekinthetünk egy életvezetési tanácsadó legjobb „receptjeinek”.

Az interdiszciplináris kiállítás központi egysége Polcz Alaine szakmai tevékenységét mutatja be: a bábterápiás módszerektől a játékdiagnosztikai eszközökön át, a kórházi ellátás és a halálra készülők gondozása területén elért szemléletformáló változásokig, amelyek generációk nézeteit befolyásolták és alakították át.  

A kiállításban bemutatott dokumentumok, fotók és tárgyak a PIM, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd) gyűjteményéből, a MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból és az Országos Színháztörténeti Múzeumból érkeztek. Az egykor a Polcz–Mészöly házaspár tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kölcsönözte. A hagyaték kiállított darabjait mozgóképek és hanganyagok teszik teljessé.

 

Kurátor: Török Petra 

Látványterv és arculat: H. Kocsis Annamária

Kurátorasszisztens: Kodolányi Judit

Kiállításkivitelezés: Special Effect Zrt., Lion Noil Kft., Kemény Gyula, Mihalkov György

 

Jegyinformációkért kattinston ide.

 

PIM Esti Extra:

A Petőfi Irodalmi Múzeum immár több mint egy évtizede rendezi meg rendhagyó tárlatvezetéseit minden hónap utolsó szerdáján. A közel két év kihagyás után újrainduló PIM Esti Extra rendezvényeinken kortárs írók, költők, irodalomtörténészek, művészettörténészek, képzőművészek, színészek, zenészek új szempontokat és megközelítéseket hoznak be a kiállítótérbe, hogy rendhagyó szemszögből mutassák be látogatóinknak a múzeum gyűjteményét, aktuális kiállításait.

Ezen az estén a múzeum minden kiállítása hosszított nyitvatartással 20:00 óráig látogatható. Az aktuális PIM esti extra programjainkat keresse az Eseménynaptárban.