Gond és hitvallás 1956

1956

 

Az írók forradalmának is nevezett, történelmi jelentőségű októberi felkelést kiállításunk az irodalom, elsősorban a szépirodalmon keresztül kívánja bemutatni.

Kiállításunk a teljesség igénye nélkül, de átlátható csoportosításban ad keresztmetszetet a forradalom irodalmi előzményeiről, az 56-os katarzis által ihletett művekről. Megjelennek azok a művek, amelyek az 1848-as forradalom és szabadságharcot, mint előzményt jelölik ki 56-ot, szó esik a Petőfi kör, a Magyar Rádió, az Írószövetség szerepéről, a Petőfi Párt íróiról, egy csokorba gyűjtjük az események krónikásait, az íróperek áldozatait, a bujdosásra kényszerülteket, az ismeretleneket. Megemlékezünk a forradalom hősi halott költőjéről, Gérecz Attiláról és a mártír forradalmárról, Angyal Istvánról, valamint felidézzük a világirodalom jeles költőinek műveit, amelyek a magyar forradalom hatására keletkeztek. A kiállítás szöveg illetve dokumentációs anyagát korabeli képzőművészeti alkotásokkal illusztráljuk.
Kiállításunkhoz kapcsolódik egy másik kiállítás is, amely egy magántulajdonban lévő plakátgyűjteményt mutat be 1945 és 1968 közötti időből. (Magyar palkátok és plakáttervek 1945-1956-1968)