Gazdátlan tényrakások

Petri-tér

Dátum
-
Helyszín
Petri-tér (az egykori Károlyi Étterem)
Rendhagyó kiállítás az egykori Károlyi Étteremben.

Petri György (1943–2000) mindig is ellenállt az intézményesülésnek, határozottan kivonta magát mindenféle formális keretből. Életformaszerű létmódja lett a „megteremtett kívül”, így a róla szóló érvényes beszéd helye is csak a kívül lehet. Ezért lett a Petri-kiállítás és a kapcsolódó rendezvények helyszíne az eredeti szerepétől megfosztott Károlyi Étterem, amely jelenleg raktárként üzemel. A bezárt étterem (és söntés), a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is: „Vastag por alatt, / hallgat / egy szétszerelt világ.”

A múzeum gyűjteményét is bemutató, rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére és a tárgyak szövegszervező erejére. Tárgyiasság, tárgyilagosság, érzelem- és ideológiamentes megfigyelés, dokumentatív rögzítés: ahogyan a nézés megtalálja a dolgokat, ahogyan a dolgok nézve vannak. „Az én szemem száraz. Nézni akarok vele” – mondja egyik legfontosabb versében. Másrészt van a „nézés gyönyöre”, annak megtapasztalása, hogy „minden látvány / a maga más-más módján színöröm”.

Mindez performatív módon történik: az események során a látogatók is alakíthatják az állandó változásnak kitett – hiszen éppen erre berendezett – kiállításteret.

Kurátorok: Bazsányi Sándor, Szilágyi Judit

Grafika és arculat: Bogdándy Gábor

Programsorozatok a Petri-térben

A Gazdátlan tényrakások – Petri térben március 25-ig minden hétfőn Örökhétfő. Ezen a programsorozaton nem szakemberek fognak beszélgetni Petri költészetéről, hanem a hozzáférhető múzeum jegyében, együtt próbáljuk meg laikusan értelmezni Petri verseit, amelyek egy-egy költői dilemmájához kapcsolódnak. 

Nyitvatartás:

rendezvénynapokon 16:00 órától

minden pénteken 15:00 – 18:00 között

A tér látogatása más időpontban előzetes bejelentkezéssel is lehetséges. Jelentkezés: muzeuminf@pim.hu

Nyitvatartási időben az egyik kurátor folyamatosan jelen van a térben, és az érdeklődőkkel közösen járja be, értelmezi, magyarázza a látottakat.

A meghirdetett programok részletes leírását megtalálják a weboldalunkon és a Facebook oldalunkon.