Így neveld a költődet - Hadszínterek Petőfi életéből

Így neveld a költődet - Hadszínterek Petőfi életéből

Online foglalkozás a Hadtörténeti Múzeum és a PIM együttműködésében

 

Időtartam: 45 vagy 90 perc (megbeszélés szerint)

Ajánlott korosztály: Általános iskola felső tagozat

A program ingyenes

 

Petőfi erős érdekérvényesítő, külső szabályokhoz nehezen alkalmazkodó, tehetséges fiatal művész. Jellemző “fegyvernemei” az intellektuális fölény, a humor, a meghökkentő nyersességű egyéni stílus, a fellendülő kultúripar lehetőségeinek ismerete. Nem kissebb ambíciókkal bír mint az irodalmi világhír, és a királyság megdöntése. 

Élete során kétszer találkozik a hadsereg rendszerével, mindkét alkalommal erős kompatibilitásbeli problémàkkal kell szembenéznie. A hadsereg hierarchikus, konzervatív, rendszerével úgy tűnik, nagyon nehezen összeegyeztethetők Petőfi érdekérvényesítési stratégiái.

Hogyan képzeli el és milyennek tapasztalja a katonaság mindennapjait 16 évesen? Milyen stratégiákat, harcmodort választ mint 21 éves pályakezdő irodalmár? Miért vonul utcára és hogyan mozgósít tízezreket egy versével 1848 március 15- én? Hogyan keresi a helyét a honvédség rendszerében, milyen szerepet kaphat mint öntörvényű irodalmi celebritás a honvédség fegyelmre és önfeladásra épülő rendszerében?

Ezekről a kérdésekről és sok másról beszélgetünk a Hadtörténeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös online foglalkozásán. 

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu