Tárlatvezetések, foglalkozások

SZÖVEG|TÉR, avagy a téma az utcán hever

Olvastál már házfalat, kerítést, járdát?

Az utcákon járva, nézelődve sokszor találkozunk szövegekkel plakátok, emléktáblák, hirdetések, kirakatok feliratainak formájában. Elmegyünk mellettük és sok esetben nem is gondolunk arra, hogy ezek a szövegek olyan források, amelyek megmutatják azt, hogy éppen milyen korban járunk, mi az, ami a közeli, vagy a régebbi múltban történt a környéken, vagy zajlik épp körülöttünk. Egy egész szöveges univerzum fon bennünket körül, olyan szöveges bázis, amit felhasználhatunk arra, hogy emlékezzünk, beszélgessünk, alkossunk.

A Károlyi-palota körül olyan intermediális sétára indulunk, amely során felkutatjuk régi és egészen friss nyomait a szöveges emberi létezésnek, megismerjük a múzeum épülete körüli történeteket és közösen gyűjtögetünk ebből a kincsből, hogy a séta végén megalkothassuk saját térversünket, utca-sorainkat, házfal-szonettünket.

Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer?

Rendhagyó és borzongató vezetés az Önarckép álarcokban című tárlatban Arany János szövegei nyomán

Megszólal a halott férj, zenélnek a máglyára küldött bárdköltők, elfoszló bűnjelet mos egy asszony. Arany János több szövegében is találkozunk túlvilági jelenésekkel, a borzongató és mágikusan izgalmas más-világ élményével. A teremtett alakokban megsejlődik a kimondhatatlannal való találkozás szinte testi tapasztalata.

A különleges, éjszakai vezetés alkalmával a vállalkozók közösen adnak hangot a néma tárgyaknak, a szövegbe zárt létezőknek.