18+ tárlatvezetések, foglalkozások

 

 

Olvass várost!

Sétánk során összefonódnak irodalmi szövegek és a bennünket körülvevő fizikai tér. Szöveges játékokkal idézzük meg a városi terek és izgalmas múlttal bíró épületek egykori funkcióit és történeteit

Időpont: október 13. (szombat) 10.00 – 12.00

Regisztráció: soki.diana@pim.hu

Életkor: 18+

Létszám: maximum 30 fő

Ár: 1000 Ft / Fő

A program része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának

SZÖVEG|TÉR, avagy a téma az utcán hever

Olvastál már házfalat, kerítést, járdát?

Az utcákon járva, nézelődve sokszor találkozunk szövegekkel plakátok, emléktáblák, hirdetések, kirakatok feliratainak formájában. Elmegyünk mellettük és sok esetben nem is gondolunk arra, hogy ezek a szövegek olyan források, amelyek megmutatják azt, hogy éppen milyen korban járunk, mi az, ami a közeli, vagy a régebbi múltban történt a környéken, vagy zajlik épp körülöttünk. Egy egész szöveges univerzum fon bennünket körül, olyan szöveges bázis, amit felhasználhatunk arra, hogy emlékezzünk, beszélgessünk, alkossunk.

A Károlyi-palota körül olyan intermediális sétára indulunk, amely során felkutatjuk régi és egészen friss nyomait a szöveges emberi létezésnek, megismerjük a múzeum épülete körüli történeteket és közösen gyűjtögetünk ebből a kincsből, hogy a séta végén megalkothassuk saját térversünket, utca-sorainkat, házfal-szonettünket.

Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer?

Rendhagyó és borzongató vezetés az Önarckép álarcokban című tárlatban Arany János szövegei nyomán

Megszólal a halott férj, zenélnek a máglyára küldött bárdköltők, elfoszló bűnjelet mos egy asszony. Arany János több szövegében is találkozunk túlvilági jelenésekkel, a borzongató és mágikusan izgalmas más-világ élményével. A teremtett alakokban megsejlődik a kimondhatatlannal való találkozás szinte testi tapasztalata.

A különleges, éjszakai vezetés alkalmával a vállalkozók közösen adnak hangot a néma tárgyaknak, a szövegbe zárt létezőknek.

„És lát, ahogy nem látott sose még…”

Rendhagyó esti vezetések a múzeumban

Identitásproblémák? Béreljen múzeumpedagógust és fedezze fel vele tárlatainkat! Elsőként az Önarckép álarcokban Arany János bicentenáriumi kiállításra fogunk rácsodálkoni! "Sosem gondoltam volna!" jeligére:)

Időpont: szeptember 28. (péntek) 18.00 – 20.00

Regisztráció: soki.diana@pim.hu

Életkor: 18+

Létszám: maximum 30 fő

A program ingyenes és a Kutatók Éjszakája programsorozat része