18+ foglalkozások, tárlatvezetések kiállításban és városi térben

 

„…mert én, amikor olvasok, tulajdonképpen nem is olvasok, én felcsippentek egy-egy szép mondatot, és szopogatom, mint a cukorkát, mint egy kupica likőrt, addig kortyolgatom, amíg a gondolat szét nem árad bennem, mint az alkohol, s addig szívódik fel bensőmben, míg már nem csak az agyamban és a szívemben van jelen, hanem ott zakatol összes ereimben a véredények gyökeréig.” (Bohumil Hrabal, Túlságosan zajos magány)

 

Lépjük át saját határainkat, kísérletezzünk a szöveges világgal! Erre hívunk minden tizennyolcadik életévét betöltött személyt, aki teljes felelőssége tudatában mer arra vállalkozni, hogy párbeszédbe lépjen irodalmi csavargókkal, akár magasabb eszme, vagy alkohol tartalmú szövegeket fogyasszon, vagy épp úgy járja az utcákat, hogy ne rettenjen vissza annak irodalmi feltárásától.  

Városi bujdosó

Ballagtam éppen…
E szép májusi hétvégén ismét Ady Endre nyomába indulunk, hogy elkísérjük őt kedves helyeire, a szerkesztőségbe, a kávéházba vagy éppen Lédához. Tematikus sétánkban a belváros néhány fontos emlékhelyét keressük fel, az Ady-Csinszka lakástól a Nemzeti Múzeumig.
Május 11.
Szombat 17:00–18:30

Létszám: maximum 25 fő

Jegyár: 1000 Ft

A jegyek a PIM jegypénztárában a séta előtt is megválthatók.

Sétánk a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor… 

Pál utcai fiúk séta önkénteseink szervezésében
Molnár Ferenc regényében saját gyermekkori emlékei bújtak el. Keressük fel a neki ihletet nyújtó, gyermekkori helyszíneket! Karaktereit felelevenítve kísérőink segítenek nosztalgiánk mögött meglátni a bennünk tovább munkálkodó múltat, megérteni, miért érezhetünk magunkhoz közelinek több mint száz évvel korábbi gyermektörténeteket.
Június 14.

Péntek 15:00–16:30
Regisztráció: muzeumped@pim.hu
Létszám: maximum 25 fő
Jegyár: 1000 Ft

Jöjjön, Aranyom!

Ki vagyok én? Nem mondom meg... Mi vagyok én? Senki Pál... S ki vagy te, aki eljössz hozzánk, hogy végigjárva kiállításainkat rácsodálkozhass azokra a szövegekre, tárgyakra, élethelyzetekre, amelyek egy alkotó elme lenyomatát őrzik? Néha jó egyedül bolyongva felfedezni egy-egy tárlatot, magunkban válaszolni kérdésekre, elmerengeni Petőfi Sándor kocsonyástálkája felett. Emellett azonban szeretnénk olyan visszatérő alkalmakat is felkínálni, amely során egy tárlatvezető segítségével nyílik lehetőség a közelítésre, kiállításaink megismerésére.

Tárlatvezetőink a Petőfi Irodalmi Múzeum önkéntesei. 

A Dívány beszámolója, kedvcsinálónak:)

Turisták. Bár. Hol?

„Rendkívül éles eszű ember lévén, máris tisztában vagyok a helyzettel. Ezek idegenek, akiknek Budapestet mutogatja az Idegenforgalmi Iroda. Nem rossz. Most legalább módomban van azt is kitapasztalni - hogy hat Budapest arra, aki először látja, és főként, hogy hat rám az ő első impressziójuk, amit így titokban lesek el.”
(Karinthy Frigyes, Mint idegen forgok Pesten)

Városi csatangolásunk közben nyomozunk, jeleket, benyomásokat gyűjtünk és hagyunk is magunk után. De kik azok az átutazók, idegenek, turisták, akiken megakad a szemünk? Megszólítanak bennünket az utcát járó könyvek szereplői, kávéházakba, kocsmákba invitálnak bennünket. Hogyan válaszolunk a kérdéseikre? Bűntörténet és irodalom kapcsolódik össze ezen a késő őszi estébe hajló alkalmon. Eljutunk az irodalmi szalon világától a faburkolatú kiskocsmáig.

„A Belváros nyitott kapui alá bedúdol a szél, itt-ott letépi a rosszul ragasztott lakócédulákat, tovaragadja a füstöt, amely a legkisebb kéményből is kitódul tél kezdetével, rossz éjszakát tutul az őrkatona fülébe, meleg családi otthonról regél az Elked kocsmájából kilépő agglegénynek, az új borral barátkozó korhelyeknek elmondja első kedvesüket, a szegényeknek a gazdag emberek bundáit, a Hét Bagoly fűtetlen szobáiban körmölő költőket és írókat műveik gyorsabb befejezéséhez ösztökéli, hogy sohase tudhassa meg senki, mi történt a Bazár olvasónőinek kegyeltjével, Gwendolinnal... csak az utcai köszörűs hajtja kerekét a Kecskeméti utcában nagyobb buzgalommal, mint valaha: a disznóöléshez szükséges kések és bárdok esztendős nyugalmukból ismét szolgálatba állnak…”

(Krúdy Gyula, Hét bagoly)

Regisztrációsoki.diana@pim.hu

Ár: 1000 Ft / Fő

Létszám: maximum 30 fő

Olvass várost!

Interaktív irodalmi séta téren és szövegen át

„Egyébiránt legokosabban teszi, ki Pestet egy könyvhöz hasonlítja. A Duna-parton pompáskodó házsort úgy tekintheti, mint címlapot. Az ajánlás, melyben hízelkedni szokás: a vendégfogadók. Előszó az utcai, úgynevezett nagyvárosi lárma. Tartalma házak, emberek, s egyéb hozzátartozandók. Mutatótábla az utcák nevei s boltcímerek” (Garay János, Utcai élet)

Egy olyan sétára hívjuk a város kószálóit, ahol városi terekben és irodalmi szövegekben bolyongunk, így járjuk be az utcákat, tereket, épületeket. Párbeszédbe lépünk a felületeken felbukkanó szövegekkel, sőt mi magunk is gyűjtünk töredékeket, hogy utána megírhassuk közös tér-versünket, vagy utca-novellánkat. 

Mire jó egy múzeumépület kertjének padja? Mit gondolt Arany János, vagy Füst Milán egyes utcanevekről? A séta során beszélgetünk arról, kinek mit jelent a budapesti közeg, hogyan érintjük a város felületeit, halljuk hangjait, látjuk változásait.

Regisztrációsoki.diana@pim.hu

Ár: 1000 Ft / Fő

Létszám: maximum 30 fő

SZÖVEG|TÉR, avagy a téma az utcán hever

Olvastál már házfalat, kerítést, járdát?

Az utcákon járva, nézelődve sokszor találkozunk szövegekkel plakátok, emléktáblák, hirdetések, kirakatok feliratainak formájában. Elmegyünk mellettük és sok esetben nem is gondolunk arra, hogy ezek a szövegek olyan források, amelyek megmutatják azt, hogy éppen milyen korban járunk, mi az, ami a közeli, vagy a régebbi múltban történt a környéken, vagy zajlik épp körülöttünk. Egy egész szöveges univerzum fon bennünket körül, olyan szöveges bázis, amit felhasználhatunk arra, hogy emlékezzünk, beszélgessünk, alkossunk.

A Károlyi-palota körül olyan intermediális sétára indulunk, amely során felkutatjuk régi és egészen friss nyomait a szöveges emberi létezésnek, megismerjük a múzeum épülete körüli történeteket és közösen gyűjtögetünk ebből a kincsből, hogy a séta végén megalkothassuk saját térversünket, utca-sorainkat, házfal-szonettünket.

Regisztrációsoki.diana@pim.hu

Ár: 1000 Ft / Fő

Létszám: maximum 30 fő

Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer?

Rendhagyó és borzongató vezetés az Önarckép álarcokban című tárlatban Arany János szövegei nyomán

Megszólal a halott férj, zenélnek a máglyára küldött bárdköltők, elfoszló bűnjelet mos egy asszony. Arany János több szövegében is találkozunk túlvilági jelenésekkel, a borzongató és mágikusan izgalmas más-világ élményével. A teremtett alakokban megsejlődik a kimondhatatlannal való találkozás szinte testi tapasztalata.

A különleges, éjszakai vezetés alkalmával a vállalkozók közösen adnak hangot a néma tárgyaknak, a szövegbe zárt létezőknek.

Regisztrációsoki.diana@pim.hu

Ár: 1000 Ft / Fő

Létszám: maximum 30 fő

Hová lettél, hová levél. Oh lelkem ifjusága! 

Rendhagyó vezetés az Arany-tárlatban
- kérdezi Arany János, s kérdezzük ezt mi mind, akik valamilyen rejtélyes oknál fogva egy reggel nehéz álmunkból arra ébredtünk, hogy felnőtté változtunk.
Különös állapotunk nagy sötétlő erdejében sem kell megijednünk, mindig lesznek majd útitársaink, hogy elmesélhessük történeteinket.
Vagy példának okáért eljöhetünk a PIM felnőtteknek szóló foglalkozásaira.
Várunk mindenkit, aki még szeret rácsodálkozni a világra vagy felfedezni azt!

Regisztrációsoki.diana@pim.hu

Ár: 1000 Ft / Fő

Létszám: maximum 30 fő