18+ Foglalkozások, tárlatvezetések, séták

 

„…mert én, amikor olvasok, tulajdonképpen nem is olvasok, én felcsippentek egy-egy szép mondatot, és szopogatom, mint a cukorkát, mint egy kupica likőrt, addig kortyolgatom, amíg a gondolat szét nem árad bennem, mint az alkohol, s addig szívódik fel bensőmben, míg már nem csak az agyamban és a szívemben van jelen, hanem ott zakatol összes ereimben a véredények gyökeréig.”
(Bohumil Hrabal, Túlságosan zajos magány)

 

Lépjük át saját határainkat, kísérletezzünk a szöveges világgal! Erre hívunk minden tizennyolcadik életévét betöltött személyt, aki teljes felelőssége tudatában mer arra vállalkozni, hogy párbeszédbe lépjen irodalmi csavargókkal, akár magasabb eszme, vagy alkohol tartalmú szövegeket fogyasszon, vagy épp úgy járja az utcákat, hogy ne rettenjen vissza annak irodalmi feltárásától.

 

Múzeumpedagógiai kiadvány

 

„…foglalják le az összes érzékeimet –, csak azt kívánom, hogy a végeredmény művészi élvezet legyen, a lélek artisztikus kielégülése legyen.”

Szöveg testek
Csáth-kísérletek

Kísérletezzünk! Mi történik, ha nem csak olvassuk, de tapintjuk, halljuk, látjuk, bebarangoljuk Csáth szövegeit? Ha hasonlóan Csáthhoz, művészeti ágak és a tudományok között kalandozva keresünk asszociatív kapcsolódási lehetőségeket?
Szöveg-testek. CSÁTH-kísérletek című kiadványunk egy mind grafikájában, mind szövegeiben formabontó tárgy, amely lehetőséget szeretne kínálni arra, hogy irodalmi szövegekkel és kicsit saját magunkkal is kísérletezzünk. 10 szövegrészlet olykor zsigeri, minden érzékszervet megmozgató megtapasztalása a cél, hogy a kísérlet végére mindenki elkészíthesse saját „kipreparált szöveggyűjteményét”.

 

Tükrözések és nagyítások

 

A CSÁTH* A varázsló halála című kiállítás megannyi érzékszervünket megmozgatja, olyan szövegfragmentumok, feljegyzések bújnak meg terében, amelyek saját gondolataink mélyére mutatnak, párbeszédet kezdeményeznek velünk. Ennek megfelelően egy olyan kísérletező programra hívunk mindenkit, amely megidézi Csáth hármas művész attitűdjét. Alkotói folyamatokat modellezve készítünk közösen szöveget, képet. A létrehozott alkotást „boncolva” végül egy különleges zenei és vizuális élmény részesei lehetünk. Szöveg, kép, hang. Várunk minden kísérletezni vágyót!

Február 13.

csütörtök 18:00–20:00

Érdeklődés: sokid@pim.hu

Ára: 1000 Ft

Kapcsolódó kiállítás: CSÁTH* A varázsló halála

 

Farsangi séta

Álarcot viselni a városlakók csak farsangkor szoktak, ám az épületek, terek sokszor egész évben rejtőzködnek. Ezen a februári estén sétára indulunk, hogy felfedjük a kétarcúságot, tetten érjük a változást. A belváros izgalmas, alakváltó emlékeit az irodalom jegyében látogatjuk végig.

Február 24.

hétfő 17:00–19:00

Maximális létszám: 30 fő

Ára: 2000 Ft, elővételben a PIM jegypénztárában

 

Vállalkozó kedvű felnőtt csoportoknak ajánljuk az alábbi tárlatvezetéseket, sétákat és foglalkozásokat: