Alsó tagozatosok

Titkos átjáró

Mesés kincskeresés a Károlyi palotában

Szerette-e a Károlyi-palota építésze a citromtortát? Hogyan lesz egy vakondból kurátor? Hol tartja egy palota az emlékeit?  Hogyan válik egy kíváncsi kiscsikó Petőfi rajongójává? Miféle varázslények bujkálnak a könyvraktárban?

A foglalkozás során megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, s míg meghallgatjuk meséiket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.  

Időtartam: 1,5 óra 

Ára: 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: A Károlyi palota termei

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

Hilda a betűgyűjtő galamb

Betűgyűjtő kincskeresés a Károlyi palotában

Az egy órás foglalkozáson  megismerkedhettek Hildával a hírhedt betűgyűjtő galambbal és Palival a palotával, aki rajong a városi történetekért. Mindent kibetűzünk, kiderítjük miről mesélnek a kéziratok és kisnyomtaványok és bekukkantunk a Károlyi palota felfedezetlen zugaiba is. 

Időtartam: 60 perc

Ára: 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás: A Károlyi palota termei

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

A vakond kiállítása

Irodalmi kincskeresés a Károlyi palotában

Milyen illatú egy mahagóni láda? Milyen tapintású a selyemtapéta? Milyen hangjai lehetnek a címereknek? Mit rejthet egy kíváncsi vakond kiállítása, aki a palota falaiban közlekedik és mindent tud az irodalmi kincsekről?

Hallgasd meg K. Dezső, a vakond mesét és legyél részese az irodalmi kincskeresésnek.

Időtartam: 60 perc 

Ára: 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: A Károlyi palota termei

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu 

Nem lehet elég korán kezdeni…

kaland és játék a Petőfi-tárlatban

avagy hogyan forgassunk fel egy kiállítást

MIÉRT HOGY LÁTHATATLANOK...
Miért hogy láthatatlanok
Az ördögök s az angyalok?
Ismerni szeretném őket
Avégett,
Hogy tudja, amit nem tudok:
Mi van ebben és mi van abban?
S az ember melyikhez hasonlít jobban?
(Petőfi Sándor, Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt)

Vajon mi izgalmas lehet egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy úgy egyáltalán egy gyermeknek egy múzeumban, ahol – gondolhatnánk – sem hangoskodni, sem iceregni-mocorogni, sem kérdezni, sem a műtárgyakhoz nyúlni nem szabad? Nos, Petőfi Sándor, az egyik legszerethetőbb, de mi tagadás kissé „rendbontó”, költőnk tárlatában most megtapasztaljuk, hogy egy múzeumban is (majdnem) mindent lehet, de leginkább felfedezni, játszani és tapasztalni olykor angyali nyugalommal, olykor a szabályokra fittyet hányó vagánysággal!

Időtartam: 45 perc

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

 

Óriás társas Petőfi Sándorral

avagy bolyongj be egy izgalmas életet

Szeretnél 90 percre egy játékba csöppenni ahol Te gurítasz egy óriás dobókockával, s izgatottam várod, hogy csapattársad, mint élő bábú, milyen kalandokat tartogató mezőre lép rá? Elzsongít a nyelv zenéje, szeretsz játszani a szavakkal, érdekel, miért voltak ördögszarvai Petőfi Sándornak, s milyen különös tárgyakra bukkanhatunk egy XIX. századi iskolában?

Játsszunk együtt a nyelvvel és ismerjük meg (egy kicsit jobban) Petőfi Sándort, mint embert.

A foglalkozás során a diákok egy 33 mezőből álló társasjáték bábuivá válnak, s játékos feladatok segítségével jutnak új és izgalmas információkhoz irodalomról és Petőfi Sándor életéről.

A foglalkozáshoz nem szükséges semmilyen előismeret.

Időtartam: 1,5 óra
Ára: 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: -
Maximális létszám: 25 fő

Időutazók

Kalandozás Petőfi Sándor korában és a költészet birodalmában
Mese a tanteremben – játék a múzeumban

Hogyan lett Petőfi Sándorból költő? Milyen mesés kalandokat kellett kiállnia, és mennyit barangolnia keresztbe-kasul, míg eljutott Pest városába? Milyen gyermek volt? S vajon már ekkor tudta, ő bizony híres költővé fog válni? Hogyan teltek iskolás évei? Hogyan élhetett katonaként és vándorszínészként?

A kétalkalmas foglalkozás során a gyerekek a tanteremben és a múzeumban ismerkedhetnek meg Petőfi fordulatos életével mesék, filmek és rengeteg játék segítségével.

A foglalkozás első ütemében a múzeumpedagógusok rendhagyó irodalomórán mesélnek és vetítenek a gyerekeknek. Ezt követően az osztályok ellátogatnak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol – korosztálytól függően – 60-90 perces foglalkozáson vesznek részt, mialatt elsősorban Petőfi-korabeli izgalmas tárgyakkal és a költő sorsával ismerkednek meg.

Időtartam: 30-45 perc (tanóra keretében) + 60-90 perc (PIM)
Ára: A rendhagyó irodalomóra ingyenes. A múzeumi foglalkozás díja: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)
Minimális létszám: 60 fő

Készítsünk mesenyomdát!

A csoportok egy választott mesét dolgoznak fel képregény formájában a saját kezűleg megtervezett és elkészített mesenyomda segítségével. 

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 500 Ft/fő

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Kiállítástól független (PIM)

 

Petőfi Sándor élete a tárgyak tükrében 

Hogyan moshattak Petőfi Sándor gyermekkorában? Mivel világíthattak? Hogyan beszélgethetett egymással egy szépséges hajadon és epekedő gavallérja a gardedámok árgus tekintetétől mit sem háborítva, mindössze egy legyező segítségével? Megannyi izgalmas kérdés, mely nem kevéssé érdekes válaszokat sejtet, és közel hozhatja a gyermekekhez Petőfi Sándor korának kultúráját, az író hétköznapi valóságát. 
A foglalkozás során a gyermekek kézbe vehetik, a számunkra olykor már igencsak rejtélyes funkcióval bíró, reformkort idéző tárgyakat, és segítségükkel kreatív feladatokat oldhatnak meg.. 

Időtartam: 1 óra 

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)