Pedagógusoknak - szakmai rendezvények

A múzeum rendezvényei iránt érdeklődő pedagógus kollégáinknak 2019 tavaszától rendszeres programokat ajánlunk. Az öt alkalomból álló sorozat célja, hogy együttgondolkodásra invitáljon, megismertesse a tanárokkal múzeumpedagógiai tevékenységünket, mélyebb betekintést engedjen kiállításaink koncepciójába és pedagógiai hasznosíthatóságába.

 

Séta Édes Annával

A regény cselekményének 100. évfordulójára készített sétánk legelső alkalommal a pedagógusoknak mutatkozik be. A Krisztinavárosban a regény beazonosítható és rejtőzködő helyszíneit járjuk sorra, Édes Anna és Kosztolányi Dezső lábnyomait követve, irodalmi szövegekkel és visszaemlékezésekkel megidézve a száz éve letűnt szereplőket és hangulatokat. A séta az ősz folyamán osztályok számára is elérhető lesz, valamint kapcsolódik Édes Anna - Kosztolányi című időszaki tárlatunkhoz.

Találkozási pont: a Vérmező északi, a Széll Kálmán tér felé eső sarka.

Szeptember 28.

Hétfő 18:00-20:00

Regisztráció: muzeumped@pim.hu

Maximális létszám: 25

A program pedagógusoknak ingyenes.

Életre kelt bútorok

Mit mesélnek az írókról legsajátabb tárgyaik? Hogyan hat az alkotásra rend és rendetlenség? Hogyan léphetnek kapcsolatba irodalmi szövegek szerzőik kedves bútoraival? Pedagógus programjaink következő állomásaként a Magukra maradt bútorok című kiállításba látogatunk, ahol Zeke Zsuzsanna kurátor közreműködésével gondolkodhatunk el az élettörténet tárgyak szerepéről az irodalomtörténetben, és az irodalomtanításban. Az este során szeretnénk betekintést adni a kiállítás készítés kulisszái mögé, és inspirációt nyújtani a pedagógusi munkához.

December 3.

kedd 17:00-19:00

Regisztráció: kodolanyij@pim.hu

A program ingyenes.

Múzeumpedagógiai információs nap

Ha túl vagyunk az év eleji szervezésen és sikerült leadni a tanmenet is, elkezdhetünk közösen gondolkozni, milyen múzeumi programokkal tehetnénk élményszerűbbé a tanulást az idén. Ebben kívánunk segítséget nyújtani múzeumpedagógiai információs évnyitónkon, ahol bemutatjuk portfóliónkat, és az együttműködés új lehetőségeit. Szervezzük meg a közös munkát!

Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum és a MOKK közös programja.

A hármasművész bolyongásai

Tanárok Napja a Csáth-kiállításban

Hogyan kereste a művészi kifejezés útjait a „hármasművész” Csáht Géza? Miben teljesedhetett ki művészete és mik voltak önkifejezésének gátjai? Melyek lehettek volna tehetségéből fakadó lehetőségei? Hogyan bontakoztatható ki a tehetség, hogyan segíthető az útkeresés és az eredményes pályaválasztás? A felvetett kérdések pedagógiai megközelítésére és a közoktatásban való adaptálására teszünk kísérletet a Tanárok Napja alkalmából a Csáth Gézát megidéző Csáth. A varázsló halála című kiállításban, ahová szeretettel várjuk pedagógus kollégáinkat. A tárlat útvesztőiben a kurátor, Sidó Anna vezet bennünket.

Barangolás a Varázsló kertjében

Pedagógus programsorozatunk újabb állomásán A varázsló halála című, frissen nyílt Csáth-kiállításban kalandozunk. A felfedezésben Molnár Eszter, a kiállítás kurátora kalauzol minket, majd bemutatjuk a tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, készülő foglalkoztató füzetünket is. A nyár előtti utolsó alkalmat egy olyan alkotónak szenteljük, akit nem csak szövegein, hanem képzőművészeti alkotásain, orvosi kutasain keresztül is megismerhetünk, és akinek műveiben eddig ismeretlen utakat találhatunk önmagunkhoz is.

 

Világteremtő tárgyak

Arany Jánossal foglalkozó második alkalmunkon egy már ismert tárlat új dimenzióit fedezzük fel. Az Önarckép álarcokban című kiállításban zajló interaktív program során Arany alakjának és költészetének pedagógiai szempontú megközelítési lehetőségeit kutatjuk. Új foglalkozásainknak fontos eleme a történetmesélés, e motívumnak a múzeumi órába való beemelését járjuk körül, valamint bemutatjuk Arany Jánoshoz kapcsolódó portfóliónkat.

Mag hó alatt

Pedagógus programsorozatunk első állomásaként Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékezünk meg az Ady Emlékmúzeumban (Veres Pálné utca 4-6.) és a PIM napokban nyíló kiállításán.
Milyen kérdéseket érdemes felvetni az esemény és kontextusának felelevenítése során?  Hogyan lehet hitelesen közvetíteni Ady Endre életművét, beszélni életének utolsó szakaszáról? A kiállítás kurátora, Hegyi Katalin kalauzol majd minket a kiállításban, és a mindkét tárlatban tartott vezetés során megismerhetik új foglalkozásainkat is. Találkozzunk, hogy együtt gondolkodhassunk!