Integrált városi séták

Fecseg a mély

Integrált irodalmi programok

Közös barangolás, a megismerés jegyében, értelmi fogyatékossággal és anélkül élő érdeklődőknek

Fedezzük fel együtt Budapest rejtett értékeit, soha nem gondolt titkait, izgalmas, szeszélyes természetét, hallgassuk meg a metropolis lebilincselő, fanyar humorú meséit, költőinek felejthetetlen sorait, s közben ismerjük meg egymást is, akik együtt élünk a fővárosban és éppoly színesen sokfélék vagyunk, mint Budapest maga.

A programra kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várunk! Találkozzunk kéthavonta!

A Csiga vendéglőtől a New York pompájáig

Az eltűnt kávéházak (és vendégeik) nyomában a reformkortól a II. világháború kitöréséig
Ki hogyan ivott feketét nagy és ünnepelt íróink közül? Vagy esetleg valami más nedű volt a kedvence? Miért rettegtek a kortársak attól, ha Vörösmarty abban a kegyben részesíti őket, hogy dohányát kínálja nekik? Hol állt a legendás Csiga vendéglő? Kiknek volt törzsasztala a Centrál kávéházban? S a New Yorkban? S egyébként is hogy került ez utóbbi kulcs a Duna legmélyére? Igaz, ha hitelezett neked a főúr megnyílt előtted miden szerkesztőség ajtaja? Kávéházi kulisszatitkok és izgalmas, megejtő emberi történetek az etnikailag és így kulturálisan is végtelenül sokszínű Pestről, majd Budapestről.
A séta során minden jelentősebb belvárosi kávéházba bekukkantunk avagy elmerengünk hűlt helyén.

A séta a Petőfi Irodalmi Múzeumnál kezdődik és a New York kávéháznál ér véget (de közben közel 100 évet utazunk az időben).

Időpont, helyszín:

Május 13. 15.00 - 16.30

Belépőjegyek

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu vagy a czekmanya@pim.hu email címen.

Létszám: maximum 30 fő

Azért a víz az úr

budapesti fürdők és vizes titkok nyomában

A séta, lévén a meteorológia csúnyább időt jósol, mint amilyet Petőfi oly' érzékletesen leír: "Sötét volt. A szél süvöltött, zúgott. Az eső szakadt.", ELMARAD!

Helyette 14.00-től az Arany- és Petőfi-tárlatot fedezzük fel, budapesti szemmel.

Időpont, helyszín:

2018. március 17. 14.00 - 15.00

Belépőjegyek

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu vagy a czekmanya@pim.hu email címen.

Létszám: maximum 30 fő

Arany János rajza a Margit-szigetről

Adventi játékok az Égigérő színházzal

Pásztorok, keljünk fel!
Ünnepváró Betlehemes árnyszínház és játék

A karácsonyi ünnepkör eseményeiben fontos szerepet tölt be a játék, ebből készültünk egy csokorral. 

Közben felelevenítünk egy régi betlehemes játékot is a kölcsei bábtáncoltató betlehemes szövegének és Csorba Piroska: Kisded született című verseének felhasználásával. 

A foglalkozás második felében magunk is készíthetünk árnybábokat.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre. 

Időpont, helyszín:

december 17. (vasárnap) 10.00 - 12.00

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes

„Növünk együtt!” 

Mesék a másságról és rólunk

Elbűvöltek már minket a francia sanzonok és a magyar irodalom gasztronómiai gazdagsága a Je ne regrette rien című programon és A Pál utcai fiúk izgalmai az apró meglepetéseket tartogató városi sétán. Októberben Bartos Erika: Őrangyal című műve segítségével, egy családi nap keretében folytatjuk a programsorozatot: játsszunk együtt és meséljünk másságról, együttélésről, hogy önfeledt játékba gabalyodva ne is akarjuk tudomásul venni, véget ért a délelőtt!

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre. 

A rendezvény időpontja: október 29. (vasárnap) 10.00 - 12.00
A rendezvény helye: Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi utca 16.

A Pál utcai fiúk nyomában

barangolás a városban és gyolózás a PIM kertjében

Az Esély című műsor riportja az eseményről: http://www.mediaklikk.hu/video/esely-2017-07-01-i-adas-5/

Szombaton fittyet hányunk a valóságra és belecsöppenünk a Pál utcai fiúk izgalmas, kalandos, szórakoztató világába, meglátogatjuk a grundot, megborzongunk a református főgimnázium kapujánál, bekukkantunk Nemecsek Ernőék ablakán, ácsorgunk Gerébbel a Pál utca 5. szám alatt, és a PIM udvarán kipróbáljuk, milyen is golyózni (szigorúan einstand nélkül!).

A rendezvény a PIM és a Para-fitt integrált programsorozatának második alkalma. 

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Ha velünk szeretne tartani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre. 

A rendezvény időpontja: május 13. (szombat) 15.00 óra
Találkozó helyszíne: Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi utca 16.

Je ne regrette rien

Francia sanzonok vs Írói fogások

A Para-fitt SE. És a PIM közös rendezvénye

Mi lehet kellemesebb, mint egy szombat délután felkavaró, szenvedélyes és mégis andalító francia sanzonokkal és mértéktelen mennyiségű magyar irodalommal?
Orbán Borbála ízelítőt ad a jellegzetes párizsi muzsikából, s az igazán gourmék belekóstolhatnak, tárlatvezetéssel, az Írói fogások - terítéken az irodalom című kiállításon a magyar irodalom és ételek szövevényes, izgalmas világába.

Gourmand délután!

A belépés ingyenes, de a helyszűke miatt regisztrációhoz kötött.
Kérjük részvételi szándékat mindenképpen jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen, mert mindösszesen 40 főt tudunk fogadni.

 

Hogyan indultak az integrált programok? http://magyarmuzeumok.hu/muhely/4004_koz-helyek