Integrált családi nap

"Növünk együtt"

Integrált családi nap 12 éves korig

Arany János unokája, Piroska tekintetén keresztül fedezte fel, közös játékaikban tapasztalta meg a rácsodálkozás, az újra megismerés bizsergető izgalmát, azt a különös csodát, mely a sokszor látott hétköznapi jelenségekhez tapadó érdektelenséget figyelemmé, odafordulássá, kérdezéssé szelídíti.

Mi is szeretnénk együtt nőni, hogy akárhogyan is születtünk, a távolságtartó idegenség helyét, a még nem ismert felfedezésének vágya váltsa.

Az integrált / inkluzív családi napokra várunk minden gyermeket, aki még nem múlt el 12 éves, s önfeledt játékkal szeretné csillapítani kíváncsiságát és felfedezni a világ sokszínűségét. S a szülőkről sem feledkezünk el, ha kedvük tartja velünk bolyonghatnak a mesék és kreatív foglalatosságok birodalmában, avagy felfedezhetik a múzeum állandó és időszakos tárlatait.

DECEMBER

Téli tótágas

avagy nézzünk más szemmel mindenre

Az év utolsó családi napja a békés pihenés, a fergeteges kaland, az izgalmas alkotás és az ajándékkészítés jegyében telik, hogy mindenki, ki-ki ahogyan szeretne, ráhangolódhasson a közelgő ünnepekre.

Lesz palota-kaland, ahol egy klasszicista palota mutatja meg játékos oldalát, animáció-készítő workhop, ahol életre keltheted a palota kissé bohókás és mi tagadás, különc lakóit, recycling ajándékkészítés, ahol a kávékapszulából és zacskóból is okos tárgyakat készítünk, hogy egy kicsit a szemétre is másképp pillanthassunk (földünk legnagyobb örömére).

December 1.

vasárnap 10:00–14:00

A programok ingyenesek.

OKTÓBER

Időgép a bőröndben

avagy legyél Te is restaurátor!
Gyere el és fedezd fel, milyen módon bírhatod rá a bőröndben lapuló tárgyakat, hogy elfecsegjék Neked összes titkukat!

MÁJUSI-DUPLA

Hilda és a kocsonyástál

gyermeknapi kutatás, alkotás és játék a Károlyi-palotában

Első felvonás

Hol tartja egy palota az emlékeit? Miről mesélhet egy csokipapír? és egy buszjegy? Lehet egy galambnak betűgyűjtő szenvedélye?

Az első felvonásban megismerkedhettek Hildával a hírhedt betűgyűjtő galambbal és Palival a palotával, aki rajong a hűtőmágnesekért és a városi történetekért. Keresgélünk majd a Károlyi kertben, saját városi történeteket gyúrunk és bekukkantunk a Károlyi palota felfedezetlen zugaiba is. 

 

Második felvonás

Melyben a Petőfi-tárlatot fedezzük fel, nem is akárhogyan! Elfelejtett, mókás vagy éppen különös tárgyak után kutatunk és nehézséget nem ismerve kinyomozzuk, kik használták vagy alkották őket! Mit keres egy rózsaszín, pufók angyalka egy pénztárcán? Hogy néz ki egy kocsonyástál? Meg tudod állni, hogy ne mosolyodj el egy tambura láttán? S persze a varázslatos, titokzatos tárgyak nem csupán magukról, de Petőfiről is mesélnek majd nekünk.

 

S ha elfáradtál a nagy felfedezésben, rejtély-bogózásban gyere ki az Ősök csarnokába, ahol közösen megalkotjuk a palota első hűtőmágnes kiállítását! Legjobb, ha hozol egy megunt hűtőmágnest otthonról de készíthetsz sajátot is - egészen biztos, hogy akad majd hozzá illő városi történet. 

Madarak és fák napja a Jókai-kertben

A szenvedélyes természetbarát Jókai egykori kertjében rajongva szeretett madaraival, fáival és híres írásaival is ismerkedünk, játszunk – ki ornitológiai, avagy irodalmi műveltségét teheti próbára, ki önfeledt játékba merülhet Jókai szöveg erdejében.

ÁPRILIS

Nevenics tárgyak birodalma

avagy az újrahasznosítás csodája

Mi lenne, ha abból, amit furcsa fintorral vagy már rezzenéstelen arccal ki- és félredobunk, és úgy hívjuk szemét, valami újat teremtenénk? Mi mindenné változhat át egy pillepalack, egy műanyag zacskó, egy doboznyi hibás gyöngy vagy a csillogó, izgalmas mintájú papírmaradékok? Akár még mesét is faraghatunk belőlük.

Vigyázat: mindent újrahasznosítunk!:)

MÁRCIUS

Forradalmi forgatag

(legalább) három felvonásban és egy ráadásban

Forgatag a palotában

Megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel, a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal. Míg meghallgatjuk meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.

Petőfi forgataga
A Petőfi-tárlatot fedezzük fel, megismerkedünk a szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítünk, miért találhatunk 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban.

Klasszikusok kamaszszemmel
Rácsodálkozhatunk, mit gondol egy 17 éves, budapesti gimnazista, Nagy Anna Petőfi Sándorról, az emberről és kultuszáról. Nincs tabu téma, nincs tabu kérdés!

Minden Fantáziák Nagykönyve
Egészen különleges próbát teszünk – mesét / verset / verses mesét / mesés verset írunk, és hozzá még illusztrációt is készítünk, hogy megvalósulhasson – Petőfi megörvendeztetésére – a Minden Fantáziák Nagykönyve.

FEBRUÁR

Rémségek kicsiny múzeuma

avagy farsangi mulatság és szörnyszelidítés

Gondoltál már arra, milyen lenne elkészíteni saját szörnyedet és utána megszelídíteni. Sokkal könnyebb és mókásabb, mint hinnéd! Más nem is kell hozzá, mint egy pompás közös mese, játékos (de milyen is lenne más?!) fantáziád, megannyi színes, tekergő-fodrozódó, csillogó papír és anyag, s már el is készítetted saját tél- vagy unaloműző bábodat.

JANUÁR

Nem lehet elég korán kezdeni…

kaland és játék a Petőfi-tárlatban 4 éves kortól

avagy hogyan forgassunk fel egy kiállítást

MIÉRT HOGY LÁTHATATLANOK...
Miért hogy láthatatlanok
Az ördögök s az angyalok?
Ismerni szeretném őket
Avégett,
Hogy tudja, amit nem tudok:
Mi van ebben és mi van abban?
S az ember melyikhez hasonlít jobban?
(Petőfi Sándor, Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt)

Vajon mi izgalmas lehet egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy úgy egyáltalán egy gyermeknek egy múzeumban, ahol – gondolhatnánk – sem hangoskodni, sem iceregni-mocorogni, sem kérdezni, sem a műtárgyakhoz nyúlni nem szabad? Nos, Petőfi Sándor, az egyik legszerethetőbb, de mi tagadás kissé „rendbontó”, költőnk tárlatában most megtapasztaljuk, hogy egy múzeumban is (majdnem) mindent lehet, de leginkább felfedezni, játszani és tapasztalni olykor angyali nyugalommal, olykor a szabályokra fittyet hányó vagánysággal!

Hozd magaddal mindkét énedet!:)