Új kiadványaink

Talán semmi, talán Minden – Ady Endre és Boncza Berta pesti otthona
szerkesztette: Zeke Zsuzsanna

A kötet központjában Ady és felesége életének 1917–1919-ig tartó időszaka áll, fókuszban pesti Veres Pálné utcai lakásukkal. A társadalmi-kulturális korrajzként szolgáló tanulmányok sokszínű, izgalmas nézőpontokból mutatják be a költő és feleségének mindennapjait, szokásait, ismerőseiket és tárgyi környezetüket. A fényképekkel gazdagon illusztrált könyv egyben egy múzeumi ismertető is: bemutatja a PIM filiáléját, a látogatók előtt 1977-ben megnyílt Ady Emlékmúzeumot.

A szerzők: Benkő Andrea, Borbás Andrea, E. Csorba Csilla, Fráter Zoltán, Hegyi Katalin, Kemény Aranka, Kosztolánczy Tibor, Mészáros Zsolt, Rockenbauer Zoltán, Saly Noémi, Trádler Henrietta, Tverdota György és Zeke Zsuzsanna.

Megvásárolható: Írók BoltjaLíra könyváruház; PIM Múzeumi Bolt és Ady Emlékmúzeum

 

Új vizeken – Írók és művészek Székely Aladár műtermében
E. Csorba Csilla

Székely Aladár (1870–1940), a magyar művészi portréfényképezés útját meghatározó fotográfus műtermének több évtizedes tevékenységébe tekinthetünk be e kötet segítségével.

Az Ady Endre fotográfusaként elkönyvelt mester a 20. század első évtizedeinek jelentős alkotóit, írókat, képzőművészeket, zenészeket, színművészeket örökített meg józsefvárosi és Váci utcai műtermében. Székely Aladár újat hozó törekvése a portré műfajában teljesedett ki; a személyiség, az egyéniség, a lélek ábrázolását tűzte ki céljául, s ezt az irányt méltányolták híres modelljei is. Több mint százötven kép, ismertek, kevésbé ismertek, és soha nem látottak váltogatják egymást, köztük ott van az alkotó és családja, Ady Endre, Babits Mihály, Bartók Béla, Bródy Sándor, Kaffka Margit, Kodály Zoltán, Ignotus, Márffy Ödön, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Rippl-Rónai József… Nézzünk szembe velük!

Megvásárolható: Írók BoltjaLíra könyváruház; PIM Múzeumi Bolt

 

Csáth Géza személyesen 
Molnár Eszter  Sidó Anna

A kötet azzal a céllal készült, hogy megmutassa azt a rendkívül komplex és színes belső világot, amely a soktehetségű író-orvos sajátja volt, s ami valójában sokkal több annál a leegyszerűsítő képnél, amit Csáth emlékezete az elmúlt száz évben bármikor magában hordott. A kísérletező, kevert műfajú könyvben az irodalomtörténet forrásai válnak láthatóvá, amelyen keresztül az olvasó még közelebb kerülhet az író személyéhez, írói, művészi és privát életvilágához. Mindeközben – ezekhez a „tárgyakhoz” kapcsolódóan – a szerzők az ismertetőszövegekben mesélik el Csáth Géza megdöbbentő sorsát. Életműve messze gazdagabb annál, mintsem meghatározható lenne az Egy elmebeteg nő naplójával és a már jól ismert novellákkal, amit a kéziratokhoz és fotókhoz válogatott idézetek is bizonyítanak. 

Megvásárolható: Írók Boltja; Líra könyváruház; PIM Múzumi Bolt

 

További kiadványainkért kattintson.