A Szépírók Társasága VI. Őszi Irodalmi Fesztiválja Október 17–18. szombat, vasárnap

MINDENKI KISEBBSÉG
Mi hozhat változást, izgalmas fordulatot napjaink irodalmában? Például a kisebbségi nézőpontok és valamiféle új személyesség. A történelem ismét felértékelődik, s a kisvilágok, a partvonalról, alulnézetből elbeszélt történetek jelenthetnek újdonságot.
Az azonosságtudat, illetve ennek bizonytalansága mindig is a modern irodalom témája volt. Megfigyelhető, hogy a gyermek- és a női szemszög, az etnikai háttér, az áttelepülés, a szülőföld elhagyásának dilemmája, a beilleszkedés nehézségei, a hontalanság, az identitásbizonytalanság és az identitáshiány témája fontos művekben vetődött fel, hangsúlyos kérdéssé vált, lett légyen szó szlovák, cigány, zsidó vagy kisebbségi magyar háttérről, vagy akár faluról városba kerülő értelmiségiről. Bármiféle kisebbségi léthelyzet olykor igen nehéz, de mint intellektuálisan provokáló szituáció, irodalmi szempontból termékeny lehet.
A különböző kultúrák egymás mellett élése és a nyíltan megjelenő előítéletek Európában ma is kihívást jelentenek. Fordulhat úgy a helyzet, hogy még ha a többségi társadalomhoz tartozik is az író, nézetei miatt száműzöttnek érezheti magát akár saját szülőföldjén is a szellemi közállapotok miatt, vagy ha tetszik – ahogy sokan használták már e kifejezést – akár egyszemélyes kisebbségnek. Mert az identitás és a kisebbségi lét korántsem csupán territoriális.
Ezért az idei Szépírók Fesztiválját e gondolatok jegyében szerveztük.
 
Október 18. vasárnap
 
16.00 Elszakadás
Balázs Attila
Báthori Csaba 
Gömöri György
Varga Imre
 
Moderátor: Balla Zsófia   
 
17.00 Nemek és szerepek az irodalomban
Gerevich András
Kiss Judit Ágnes  
Menyhért Anna
Takács Zsuzsa
 
Moderátor: Józsa Márta   
 
18.00 A gyerek – avagy a legnagyobb lélekszámú kisebbség
Böszörményi Gyula   
Erdős Virág   
Sajó László   
Tóth Krisztina
 
Moderátor: Györe Balázs
 
19.00 Egyszemélyes kisebbség?
Lengyel Péter
Parti Nagy Lajos
 
Moderátor: Péczely Dóra
 
Főszervező: Szántó T. Gábor. Szervezők: Bárdos Deák Ági, Gerevich András, Györe Balázs, Kéri Piroska, Péczely Dóra.
 
TÁMOGATÓK:
Dátum: 
2009. október 18. 17.00