PIM Esti Extra // online

Az online programokat a PIM Facebook- és / vagy Youtube-oldalán közvetítjük, és később is visszanézhetőek.

18.00 I Édes Anna / Kosztolányi

Mindegyik alakomnak meg tudnám adni pontos lakáscímét. Gyakran több lakáscímet is, mert némelyik kettőből-háromból van összeróva. (...) Minderre csak munka közben, vagy azután jöttem rá, mikor alakjaim már a lelkemben is éltek.” – írja Édes Anna című regényének megjelenése után Kosztolányi Dezső.

Hogy kik állnak ezek mögött az alakok mögött, az legtöbbször a legendák homályába vész. Ugyanakkor a kortársak visszaemlékezései, az alkotó magánlevelezése, naplóbejegyzései és számos interjú tanúskodik arról, hogy a fiktív regényhősöket nagyon is élő szereplők kapcsolták a valósághoz.

Parádi Andrea, a kiállítás kurátora rendhagyó online tárlatvezetés során izgalmas filológiai nyomozásba kezd, és felderíti Kosztolányi forrásait.

18.30 I Új vizeken… Írók és művészek Székely Aladár műtermében

Ki volt Székely Aladár, honnan indult és hogyan lett a 20. század elejének egyik leghíresebb fotográfusa, többek között Ady és Móricz tisztelője és barátja? Műtermében írók és művészek fordultak meg, legtöbbjüket az ő portréin keresztül ismerjük ma is, jellegzetes pillantások, fejtartások és kézmozdulatok jellemzik munkáit, a portréfényképezés megújítása fűződik nevéhez.

Tartsanak velünk, a kiállításban E. Csorba Csilla kurátor tart online tárlatvezetést.

19.00 I Rézbőrű volt az alkony – A magyar indiánozás nyomában

A kiállítás kurátora, Wirth Imre felkérésére 79 kortárs magyar író és költő írásából született meg Az utolsó indiánkönyv című antológia, melynek apropójából ezúttal rendhagyó módon nem tárlatvezetéssel, hanem felolvasásokkal készültünk.

A szerzők közül ez alkalommal Falcsik Mari és Kemény István olvassák fel írásukat a kiállítási térben.

 

Dátum: 
2021. május 26. 18.00 - 20.00