Nagy András: A Tanner

Nyugat 100
Felolvasószínház
Szövegkollázs Babits Mihály, Török Sophie és Szabó Lőrinc írásai alapján
Szereplők: Gálffi László, Pálfi Kata, Dömötör András
Zene: Faragó Béla
Rendező: Forgách András
 
Sorozatszerkesztő: Petrányi Ilona
 
Belépőjegy: 1 000 Ft
 
„Különös szerelmi történet bontakozik ki a továbbiakban” – kezdtem volna a szövegkollázs magyarázatát, amolyan szerzői „instrukcióként” a dialógusokon még innen. Hogy érthetővé váljék: három ember háromféle története következik mostantól, amelynek csak átélése van, meg ellentmondásai vannak, de igazsága nincs, és persze hitelessége sincs.
De ismét a retorika ejtett rabul. Hiszen itt talán „történet” sincs. Babits Mihály vonzódása Tanner Ilonkához, majd találkozásaik, ismerkedésük, végül házasságuk semmiféle „szerelmi történet” jellemzőivel nem bírnak, ha persze események voltak is, és peregtek, rendesen.Tanner Ilonka áhítata a nagy költő előtt, majd végzetesnek bizonyuló kacérkodása, illetve Szabó Lőrinccel való elmélyülő flörtölése, végül pedig a Babitsnak nyújtott „kéz” ugyancsak nélkülözi ezt az érzéki epikát. Ahogy Szabó Lőrinc ifjonti hányódása is: a nagybetűs Mester és a mindig kisbetűs nők között, amelynek Ilonka fontos, de nem meghatározó epizódja volt.
Ha pedig „történet” nincs, van-e „szerelem”? Vagy helyette csak babitsi kétségbeesés van, öregedés, életidegenség, vágy, magány és az ifjúság kívánása? No meg „tanneri” karrierálom van, „irodalomhoz dörgölőzés”– és rafináltan árúba bocsátott test és lélek? Legfeljebb: kalibáni étvágy van az ifjú Szabó Lőrincben – élet, írás, asszony iránt?
Mindezek vannak tehát, de sehogyan sem illenek egymásba, egymáshoz, egymásnak?
Lehet. Ám ha „történet” sem volt, meg „szerelem” sem volt, azért sors még lett. Mindhármuké. Amiből kibontanám, így utólag – igazság és hitel nélkül –, mégiscsak a történetet és a szerelmet.
 
Leányfalu, 2OO1. márciusában
 
Nagy András
 
Jegyek vásárolhatók a múzeum jegypénztárában és a www.jegymester.hu honlapon.
Dátum: 
2008. november 12. 19.00