Demencia program

"A felejtés a felejtés felejtése is." 

(Az idézet forrása: Esterházy Péter, Egy kékharisnya feljegyzései)

 

A demencia korunk társadalmát súlyosan érintő probléma, amivel sokan találkoznak. Kevesen tudatosítják, hogy ez egy olyan folyamat átfogó megnevezése, amelynek hátterében számos betegség állhat. Az érintettek a kezdeti változást nem észlelik, vagy éppen nem merik megosztani másokkal, éppen ezért fontos, hogy minél többen tudjanak róla, megértsék, hogy egy ilyen betegséggel élő személynek szüksége van társadalmi támogatásra.

Ebben vállal szerepet a Petőfi Irodalmi Múzeum is azáltal, hogy elindítja demencia programját. Számos tanulmány igazolja, hogy a mentális egészség fenntartásában kulcsszerepe van az aktív tevékenységnek, az élethosszig tartó tanulásnak, az elme foglalkoztatásának és a társas kapcsolatoknak, az ingergazdag környezetnek és az empátiának. Múzeumunk irodalmi szövegeken keresztül, a gyűjtemény egyes darabjait interaktív módon bevonva igyekszik kellemes, örömteli élményt nyújtani látogatóinak.

 

Hol tartjuk? Jelenleg az Ady Emlékmúzeum terében tudjuk tartani a foglalkozásokat, alkalmazkodva az egyéni igényekhez.

Fontos: sajnos a bejutás az emléklakásba nem teljesen akadálymentesített.

Kiknek szól? Örömmel tartunk ilyen alkalmakat demenciával élők és hozzátartozóik számára, de szeretettel látunk (intézményi) csoportokat (maximum 6 fő) is. 

Előzetes tájékoztatás, egyeztetés és jelentkezés:  soki.diana@pim.hu címen.

A program ingyenes.