A PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum sikere az UEFA Grassroots Awardson

Rangos nemzetközi elismerésben részesült a PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című kiállításából kinővő kezdeményezés, a Hátsó füves futballmentő túra. A megszűnt falusi csapatokat egy-egy mérkőzésre felélesztő, a települések kulturális, néprajzi és futballtörténeti értékeit is bemutató programsorozat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2022–2023-as grassroots-díjának ezüst fokozatát kapta társadalmi kezdeményezés kategóriában.

A Nemzeti Sport által felkarolt, a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatását is élvező kezdeményezés regionális kísérletként indult 2022-ben a sátoraljaújhelyi Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című kiállítás szellemi környezetéből, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeumból, kettős szándékkal. Egyrészt szerette volna elősegíteni a Magyarországon egyre inkább visszaszoruló falusi futballvilág értékeinek megőrzését, közösségi erejének megtartását, másrészt lehetőséget kívánt nyújtani a környező települések kulturális, néprajzi és futballtörténeti jellegzetességeinek megismerésére, bemutatására. A futballmentő túra 2022 tavaszán nyolc községre Hercegkút, Bodrogolaszi, Tolcsva, Makkoshotyka, Hollóháza, Füzér, Mikóháza, Olaszliszka településekre terjedt ki. Csillag Péter újságíró és Ringer István sátoraljaújhelyi múzeumigazgató szervezésében megalakult a Zempléni Főnix nevű utazócsapat, amely elhagyatott pályákon vívott mérkőzéseket papíron már nem létező, de erre az alkalomra újjászületett falusi csapatok ellen. 

Az európai elismerésre a Magyar Labdarúgó Szövetség terjesztette fel a Hátsó füves futballmentő túrát, amelynek tavalyi eseményein számos korábbi élvonalbeli és válogatott labdarúgó és edző is részt vett. Az irodalmi-szellemi élet ismert, a futball társadalmi kérdései iránt fogékony alakjai közül is jó néhányan csatlakoztak alkalmilag, Sajó László író a kezdetektől a Zempléni Főnix oszlopos tagjának számít. A programot elkötelezett társadalmi partnerként segíti az Újhelyi Múzeumbarát Kör és a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum is.

A régi falusi futballderbik hangulatát megidéző focirendezvény egy kamarakiállítás segítségével a helyi futballtörténet bemutatására is lehetőséget teremtett, valamint a település kulturális, zenei, természeti és gasztronómiai értékeit is reprezentálta. A civil kezdeményezésként megvalósult Hátsó füves futballmentő túra több száz helyi lakost, nagyszámú gyereket, fiatalt és hölgyet mozgatott meg. Egyes helyeken még a hagyományos női-leány focimeccseket is újraélesztették.

A kezdeményezést bemutató videó itt megtekinthető: 

https://youtu.be/MirPEKgb42A

További információ a kezdeményezésről:

https://hatsofuves.nemzetisport.hu/