Mit keresnek az illusztrációk egy irodalmi múzeumban?

A PIMBlog idei első bejegyzése

PIMBlog idei első bejegyzésében Sonyovszki-Képes Erika, a PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótárának muzeológusa írásából szerezhetünk elméleti és gyakorlati ismereteket az irodalmi illusztrációk meghatározásáról, primér művekhez való viszonyáról és mindezeknek az irodalmi múzeumhoz fűződő kapcsolatáról.

Bizonyos szempontból feleslegesnek tűnik a kérdés, hiszen evidens a válasz: az illusztrációk társai a szövegnek, számos könyvnek szerves részét képezik. Miért ne kaphatnának helyet egy irodalmi múzeum gyűjteményében, legközelebb saját forrásukhoz, a versekhez és prózai alkotásokhoz? Ugyanakkor irodalom és képzőművészet peremterületén működnek, nehéz eldönteni, hogy hova is tartoznak valójában.

Köztes létük valahol egészen rokon az írók, költők létformájával, akik alkotó emberek lévén két terület határán mozognak: a látható, hétköznapi „valóság” és a fizikai világon túli, szellemi szféra között. Nem is beszélve arról, hogy sokuk tevékenységében nagyon fontos szerepet játszott a képzőművészet, a zene, a fotóművészet, vagy a színház.

PIMblog