Artisjus Irodalmi Díjat kapott Wirth Imre

Lementem egy üveg borért Hajnóczynak című kötetéért Artisjus Irodalmi Díjat kapott Wirth Imre költő, a PIM muzeológusa, a Rézbőrű volt az alkony tárlatunk kurátora.

Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!

Fotó: Bach Máté

Az író, költő, irodalomtörténész és szerkesztő Wirth Imrének a 80-as évek közepétől jelentek meg versei, 1990 óta olvashatók kritikái, esszéi. Történetek az eszkimóháborúból című kisregénye 1994-ben jelent meg. 2018-ban verseskönyvvel jelentkezett, ezt követte 2020-ban a most díjazott kötet. „Lett hirtelen egy érett és nagy hatású költőnk, tektonikus készülődések után működni kezdett egy versvilág. Versről versre haladva fölvetül és egyre izgalmasabb a kérdés: hogyan lehet ennyire cikázó természetű az elégia? Hogyan lehet ilyen fölkorbácsoló a végletekig kitartott melankólia?” – írja Reményi József Tamás a kötetről szóló méltatásában.

 

Az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat A Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapja. Wirth Imre mellett Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Bódi Katalin vehetnek át elismerést egy-egy kötetükért.

 

A díjról és díjazottakról itt talál további információt.