A Zichy-kastély kalandos története

Időpont
-

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Séták napja eseménysorozatának keretében egy épülettörténeti sétán mutatjuk be a Kassák Múzeumnak otthont adó Zichy-kastélyt.

A későbarokk stílusban, 1746 és 1756 között épült, Bebó Károly szobraival díszített kastély csak rövid ideig állt az eredeti pompájában, a Zichy család tulajdonában: az örökös nélkül maradt Zichy Miklós halála után az óbudai birtok a kastéllyal együtt visszaszállt a bécsi uralkodóra.

A lényegében 1766 óta állami kezelésben lévő, katonai, gazdasági és különféle társadalmi funkciókat betöltő épület egykori berendezéséről, belső tereinek használatáról, díszítéséről − a hol narancsfáknak, majd később a selyemgombolyító üzem eperfáinak helyet adó barokk díszkert kinézetéről − nem maradtak fenn pontos leírások, csupán néhány korabeli metszet.  A sétán kísérletet teszünk a hajdani állapotok felidézésére, valamint bemutatjuk azt is, hogy az 1970-es években miként alakították a kastélyt múzeummá és mi a jelenlegi funkciója.

Gyülekezés az óbudai Fő térről megközelíthető Zichy-kastély udvarán, a Kassák Múzeum bejáratánál. A sétát Márton Zsófia, a Kassák Múzeum munkatársa vezeti.

A Séták napját az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. szervezi, a technikai részletekről honlapjukon lehet tájékozódni. Az 1500 Ft-ért megváltható sétajegy a múzeum állandó és időszaki kiállításainak megtekintésére is érvényes.

Helyszín

1033 Budapest, Fő tér 1.