Workshop: A lánglelkűek - szombat

Időpont
Brückner János A lánglelkűek kiállításának kapcsán
Kétnapos műhelymunka Brückner János A Lánglelkűek című kiállításához kapcsolódóan Ádám Anna és Brückner János képzőművészek vezetésével és Horváth Kristóf színész, slammer részvételével.

Brückner János A Lánglelkűek című kiállítása a tankönyvek lapjairól ismert híres költők identitását igyekszik feltárni és kortárs szituációba helyezni a divat eszközeivel. Szeptember 5-én és 6-án a kiállításhoz kapcsolódó workshopot szervezünk, amely szintén az identitás kérdéseivel foglalkozik, mégpedig az önazonosítás jelenségét kutatja egyéni és társadalmi elvárások mentén. A foglalkozások vezetői a témát a test, az arc és a gondolatok oldaláról közelítjük meg, ennek a három területnek a sajátos eszköztárával: jelmez, maszk és beszéd. A workshop improvizációs gyakorlatokra valamint olyan egyéni és csoportos feladatokra épül, amelyekben különös szerepet kap a mozgás, a tánc és a testtel valamint a beszéddel történő performansz. A ruházaton, az arcon és beszéden keresztül megjelenő identitás egyszerre korlátozza testünket és a külvilághoz való csatlakozásaink lehetőségeit. Ez utóbbi megjelenik a mindennapi tevékenységeink számára kijelölt terekhez való viszonyunkban, és abban is, ahogyan más emberekhez kapcsolódhatunk.
 
A foglalkozáson a résztvevők az alábbi eszközöket használják:

- a Gray Box Project performansz ruha kollekció egyes jelmezei
- a funkcionális öltözködés kelléktárából származó ruhák (pl. munkaruha) és arc-eltakaró / védő kiegészítők (pl. bukosisak)
- szövegek, versek, idézetek (közismert alkotóktól, közéleti szereplőktől és a résztvevőktől)
- performansz-művészek létező alkotásainak instrukciói, kottái
- zene, zaj, beszéd
 
Program:
 
szeptember 5., szombat (foglalkozásvezetők: Ádám Anna és Brückner János)

10:00-10:30 > Bevezető a workshopról
10:30-13:00 > Bemelegítés - bemutatkozás, ismerkedés a jelmezekkel, maszkokkal...
13:00-14:00 > Ebéd
14:00-16:45 > “1/3 - A Test” - Az "Identitás" kérdését a test oldaláról közelítjük meg. Egyéni és csoportos improvizációs feladatok, performansz-instrukciók jelmezekkel.
16:45-17:00 > Összefoglalás, beszélgetés
 
szeptember 6., vasárnap (foglalkozásvezetők délelőtt: Ádám Anna és Brückner János; délután: Horváth Kristóf színész)

10:00-10:30 > Bemelegítés
10:30-13:00 > “2/3 - Az Arc” - Az "Identitás" kérdését az arc oldaláról közelítjük meg. Egyéni és csoportos improvizációs feladatok, performansz-instrukciók maszkokkal, arc-eltakaró / védő kiegészítőkkel.
13:00-14:00 > Ebéd
14:00-16:45 > “3/3 - A Kijelentés” - Az "Identitás" kérdését a kijelentés, beszéd oldaláról közelítjük meg. Egyéni és csoportos improvizációs feladatok, performansz-instrukciók szövegekkel, versekkel, idézetekkel. Meghívott vendég: Horváth Kristóf slammer
16:45-17:00 > Összefoglalás, beszélgetés
 
A művészekről:
 
JUST DO IT! (Ádám Anna, Brückner János). A kollektíva olyan interdiszciplináris alkotásokat, performanszokat illetve élmény-alapú szcenográfiákat hoz létre, amelyeknek egyszerre kiindulópontja, központi eszköze és célja a testi jelenlét és kapcsolat által generált intenzitás megélése, feldolgozása, majd újrajátszása egy elidegenedett és virtualizált kortárs társadalmi kontextusban.
- Ádám Anna, képzőművész. Párizsban szerzett divattervezői képesítése után az Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy művészeti egyetemen végzett intermédia és performansz szakon. Jelenlegi elméleti és egyben gyakorlati kutatómunkájának központi kérdése a ruha koreográfiai lehetőségeinek számba vétele, valamint az előadóművészet (Black Box), a képzőművészet (White Cube), illetve a Catwalk közötti átmeneti területek feltérképezése. A Gray Box Projects nevű a képző- és előadóművészeti performansz határait illetve köztes területeit kutató nyitott platform egyik alapító tagja. Peformansz, kortárs tánc és kreatív mozgás workshopot tartott már Budapesten, Párizsban és Jerevánban, kezdőknek és profiknak egyaránt.
Jelenleg Párizsban és Budapesten él és dolgozik.
www.annaadam.net

Brückner János az ELTE magyar szakán és az MKE festő szakán diplomázott. Rezidens kutató volt a Newcastle University Culture Lab-jának Digital Media Departmentjén, rezidens művész a prágai Futura Contemporary Art Centre-ben, a studio das weisse haus-ban és a MuseumsQuartier-ben Bécsben. Munkáit több független kuratórium ismerte el többek között Derkovits Gyula ösztöndíjjal, K&H Bank alkotói ösztöndíjjal és a Ludwig Alapítvány ösztöndíjával. Érdeklődése az átlagos, általános fantázia és a sztereotípiák, amit a poszt-digitális képalkotás, dis-identification és nagyvállalati esztétika eszközeivel szed szét és rak össze újra. Jelenleg az Art Quarter Budapestben dolgozik. "A hibák érdekelnek, mert ezek lyukak az értelem általunk feltételezett, mindent lefedő szövetén, ezeken keresztül saját sztereotípiáink mögé tudunk nézni és talán kiszabadulhatunk az identitás gettójából"
www.brucknerjanos.com

Horváth Kristóf Színész Bob, színész, slam költő, drámapedagógus. 8 évadot játszott a Bárka Színházban, utána szabadúszóként több társulatnál is vendégeskedett. 2014-ben megnyerte az Országos Egyéni Slampoetry Bajnokságot, 2015-ben a Páros Slampoetry Bajnokságot, szerepelt a svédországi Európa Bajnokság döntőjében. A Tudás 6alom projekt vezetője, hátrányos helyzetű gyerekeknek tart foglalkozásokat az ország egész területén, illetve a Bob és Bobék Orchestra elnevezésű formációval klasszikus költők műveit dolgozzák fel kortárs formában. A költészet és a zene matematikája közötti összefüggéseket kutatja, "Szeretek a költészetre nem irodalomként, hanem cselekvésként gondolni".
 
Jelentkezés:

Előadóművészeti képesítéstől és tapasztalattól függetlenül, teljesen kezdőktől hivatásos előadóművészekig bárki jelentkezhet a workshopra.
Jelentkezéshez kérjük, on-line a jelentkezési lapot kitölteni:  http://goo.gl/forms/pdzUYjxpoG
 
Határidő: szeptember 2.
 
Résztvevők száma: 10-15 fő
 
Részvételi díj: 
- 13 fő számára teljesárú jegy: egy napra  6000 Ft / mindkét napra 10000 Ft
- 2 fő igénybe vehet kedvezményes helyet (diák, szabadúszó...): egy napra 4500 Ft / két napra 8000 Ft
- továbbá egy fő részére ingyenes belépést biztosítunk (FFS, FKSE, JAK, aktivista...)
 
 
További infomáció kérhető közvetlenül a művészektől: justdoit.collective@gmail.com