Vers+kép

Bakos Katalin művészettörténész tárlatvezetéssel egybekötött előadása

Időpont

Barta, Újvári és Kassák – költők együttműködése Bortnyik Sándor grafikussal, avagy illusztráció-e minden könyvben megjelenő kép?

1957-ben jelent meg Barta Sándor Aranyásók című realista regénye, amelyet az 1930-as években, szovjetunióbeli emigrációja idején írt, gyermekkora pesti, kispolgári világára visszaemlékezve.

A könyvet illusztráló Rogán Miklós a szereplőket, jeleneteket felvillantó rajzai hűen követik Barta szövegét. De vajon más művészek, mint Bortnyik Sándor címlapjai, illusztrációi is ugyanezzel a realista hűséggel alkalmazkodnak a szövegekhez? Nyilván ez nemcsak stílus, hanem a kor elvárásainak is a függvénye.

Megtudhatjuk, például, hogyan kerültek a MA folyóiratba Bortnyik Sándor rajzai, melyeket Újvári Erzsi 1917‒1918 között Prózák címmel megjelent versei ihlettek és azt is, hogy miért nem ezek, miért George Grosz rajzai és Kassák címlapja kísérik Újvári verseit a Bécsben, 1921-ben megjelent könyvben?

Más izgalmas kérdések mellett többek között az is szóba kerül a tárlatvezetésen, hogy létezik-e absztrakt illusztráció és az avantgardisták milyen megfontolásból alkalmazták a legkifinomultabb polgári ízlés számára készült bibliofília szabályait.

 

Helyszín

1033 Budapest, Fő tér 1.