A Vadnai Bébi

Időpont
Bereményi Géza új regénye
Bereményi Géza több évtized után jelentkezett új regénnyel. Az új kötet kapcsán a szerzővel Horváth Csaba irodalomtörténész beszélget
Bereményi Géza több évtized után jelentkezett új regénnyel. A Vadnai Bébi filmszerűen jeleníti meg és köti össze két nemzedék történetét, így a harmincas–negyvenes évek fenyegető, s a hetvenes évek végeláthatatlanul unalmas, embertelenül szürke évtizedeit. Bereményi kérdése most is ugyanaz, mint novelláiban, filmjeiben, dalszövegeiben: lehet-e az ember szabad? Úgy él, ahogy lehet, ha nem élhet úgy, ahogyan akar? Milyen a viszonya a történelemnek nevezett abszurdhoz? Ezekről és hasonló kérdésekről beszélget a szerzővel, Bereményi Gézával Horváth Csaba.
 
A könyv kiadói fülszövege
A hetvenes évek Budapestjén, ahol egyetlen nap maga az örökkévalóság, Dobrovics, a pályakezdő író, miután felvetődik, hogy egyik barátjával talán testvérek, nyomozni kezd az illető apja után. Újabb és újabb titkok derülnek ki. A negyvenes évek Budapestjén, ahol csak egy nap az élet, és egyre közelebb van a háború, az aranyifjak körülrajongják a lenyűgöző szépségű Vadnai Bébit. Vajon a titkok mélyére tud-e pillantani Dobrovics? És ha igen, akkor mit lát meg ott? Szerelem és gyűlölet hogyan váltakozik újra meg újra?
A Vadnai Bébi egyszerre történelmi regény, amely érzékletesen idézi fel a régi Budapest egykor volt figuráit, helyeit és kegyetlen érdességgel mutatja, hogyan működnek az emberek háborúban; továbbá az érzelmek iskolája, amely a szerelem irracionalitását, a vágy gyűlöletté izzását, az anya- és apakeresés kétségbeesett mozdulatait démoni erővel teszi szóvá. Hogyan ismételjük vonzásainkkal és választásainkkal elődeink sorsát? A lüktetően izgalmas regény, melynek nagyfokú a valóságalapja, nemcsak ezekre a kérdésekre ad szenzációsan érdekes választ.