Tárgyeset Kollár-Klemencz Lászlóval

Beszélgetéssorozat kortárs szerzőkkel tárgyakról és történetükről

Időpont
Helyszín
Esemény sorozat
Tárgyeset című sorozatunk fókuszában íróink tárgyi környezete áll. Hétköznapi életkörülményeikről, életmódjukról, lakberendezési szokásaikról kérdezzük őket, hogy feltárjuk nélkülözhetetlen tárgyaik életrajzi hátterét. A beszélgetések során a tárgyakhoz való kötődés, az irodalmi művekben megjelenő tárgyak, az archiválási szokások és a múzeumi gyűjteményezés témaköreit járjuk körül. Milyen szerepet játszik egy-egy tárgy az író életében? Hogyan viszonyulnak kortárs szerzőink saját lehetséges "muzealizálásukhoz", ahhoz a gyakorlathoz, hogy hagyatékuk, személyes tárgyaik majd archívumba kerülnek? Ők maguk gyűjtők-e? Vannak-e gyűjteményeik? Vagy észrevétlenül kialakult-e körülöttük valamilyen gyűjtemény? Milyen tárgyak jellemzik őket?

A bútorok között a szék az az ikonikus, viszonylag kis méretű bútordarab, amely leggyakrabban kerül be a relikviatárba, és talán ez az egyik olyan dolog, amely legjobban reprezentálja egy adott tárgykultúra sokszínűségét.

Kollár-Klemencz László 2020-ban ajándékozta a múzeumnak a képen látható ülőalkalmatosságot a "Magukra maradt bútorok" - Írók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből című kiállításhoz kötődő rendezvény zárásaként.
A műanyag kerti szék sokaknak ismerős lehet, hiszen számos ember otthonában megtalálható egy hasonló példány. A széket társai közül kiemeli az író, amikor egyik novellájának szereplőjévé teszi. Kollár-Klemencz László A műanyag kerti székek élete című, 2015-ben megjelent kötetében, az Apák lesben című novellájában így ír erről a székről:

„A férfi tett három lépést az éjjellátóval, a második lépés még bátor volt, de a harmadiknál már lelassított, és nem lépett tovább. Kicsit lefelé nézett a távcsővel, le a fűre. Állj, öreg! Hagyjuk, az nem egy vaddisznó, hanem a sötét műanyag kerti szék, amin a lovasoktatónő tanítja a gyerekeket nappal.”

Kollár-Klemencz László zenésszel, dalszerzővel és íróval Lévai Balázs rendező-producer beszélget alkotói környezetről és abban helyet foglaló tárgyakról.

Jegyár: 500 Ft