Tárgyeset | Háy János

Időpont
Helyszín
Esemény sorozat
Milyen szerepet játszik egy-egy tárgy az író életében? Hogyan viszonyulnak kortárs szerzőink saját lehetséges "muzealizálásukhoz", ahhoz a gyakorlathoz, hogy hagyatékuk, személyes tárgyaik majd archívumba kerülnek? Ők maguk gyűjtők-e? Vannak-e gyűjteményeik? Vagy észrevétlenül kialakult-e körülöttük valamilyen gyűjtemény? Milyen tárgyak jellemzik őket?

Tárgyeset című sorozatunk fókuszában íróink tárgyi környezete áll. Hétköznapi életkörülményeikről, életmódjukról, lakberendezési szokásaikról kérdezzük őket, hogy feltárjuk nélkülözhetetlen tárgyaik életrajzi hátterét. A beszélgetések során a tárgyakhoz való kötődés, az irodalmi művekben megjelenő tárgyak, az archiválási szokások és a múzeumi gyűjteményezés témaköreit járjuk körül.

Háy János tálkája 2016-ban az Írói fogások – Terítéken az irodalom című kiállítás keretében került a Petőfi Irodalmi Múzeumba. A kiállítás zárását követően a tárlat meghívást kapott Székelyudvarhelyre, Stuttgartba, Bécsbe és Párizsba is, mely során a tálat a külföldi közönség is láthatta.

Háy János számos alkalommal megfordult a múzeumban, ahogy ő maga is fogalmaz: „Írtam ide felkérésre és felolvastam a hangtárnak és kiállítást nyitottam meg és még énekeltem is az udvarban botcsinálta popzenészként, s azt éreztem, hogy szívesen jövök ide. Ismerem az itt dolgozókat, tudom, mivel foglalkoznak, mi ez az egész, ami itt van körülöttem.”

A november 7-i Tárgyeset meghívott vendége Háy János. Az est során a vendégek megismerhetik e tárgy történetét, az író által betekintést kapnak az őt körülvevő világba. Továbbá megtudhatjuk, hogy az író hogyan viszonyul tárgyai, művei múzeumba kerüléséhez.

Háy János íróval, drámaíróval és költővel Lévai Balázs rendező-producer beszélget alkotói környezetről és abban helyet foglaló tárgyakról.