PIM ESTI EXTRA

2017. május 31. szerda, 18 órától

18 óra  - A PIM Esti Extra vendége Vecsei Miklós, az Önarckép álarcokban című kiállítás „magyar hangja”, akinek nemrég mutatták be Arany Jánosról írt darabját, Kinek az ég alatt már senkije sincsen címmel.

Játékos és formabontó kiállításunkban, a költő eredeti kéziratai, tárgyai és a korszak izgalmas vizuális világa, nagyszerű képzőművészeti alkotásai között bolyongva pillanthatunk a méltán tisztelt klasszikus, sőt elérhetetlen nyelvzseni álarcai mögé: a tárlat az kételyeivel vívódó, esendő, emberi dilemmáival a mindannyiunkhoz közel álló, szerethető Arany Jánost mutatja be.

Fotó: Dömölky Dániel

 

20 óra - Újragombolt Arany-dalok

Tudta, hogy Arany János dalokat is írt?!

Nemcsak saját költeményeit, de Petőfi-verseket is megzenésített, idős korában gitárját pengetve, dalait dudorászva vidám, keserédes, csipkelődő szerzeményeivel szórakoztatta magát.

Bár a 2. világháborúban saját kezű kottái elpusztultak, dallamait egy 19. századi zenetudós, Bartalus István lejegyzéseiből ismerjük. 

"az élet egy összezsúfolt táncterem" - éppenséggel ez is egy Arany János verssor. Költészete elevenebb, modernebb, mint a kifakult iskolai tablókon bekeretezett poros Arany-portrékról sokan gondolnák. Szóképei, írói megoldásai, "teherbíró" költészete mellett zenei kísérletei is inspirálóak a jelenkor számára, így kiváló világzenészek, jazz-muzsikusok, experimentális formációk lépnek az est folyamán párbeszédbe Arany melódiáival. Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam vagy épp Ágoston Béla és Busa Pista a Nana Vortex-szel kiegészülve a megszokott zenei igényességgel és kreativitással fognak a húrok pengetéséhez: a költő dallamait megtartva hangszerelik élő, kortárs kompozícióvá Arany János zenei örökségét.

nv

rj

 

PIM ESTI EXTRA a PIM hosszú nyitvatartása minden hónap utolsó szerdáján különleges programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel. Minden kiállítás 20 óráig látogatható.

Belépőjegy mindkét programra: 800/400 Ft