PIM Esti Extra

Időpont
Esemény sorozat
Ezen a napon este 10 óráig várjuk látogatóinkat tárlatvezetéssel és különleges programokkal a Radnóti-kiállításhoz kapcsolódóan
19 óra
Varga Katalin irodalmi muzeológus, a kiállítás rendezője vezeti az érdeklődőket a Radnóti-kiállításban
 
20 óra
Erőltetett menet – táncelőadás
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
Bemutató
Radnóti Miklós azonos című versének nyomán
Az előadást követően beszélgetés zajlik az alkotókkal
 
Előadó, koreográfus: Juhász Kata
 
Látvány: Korai Zsolt
Dramaturgia: Szépvölgyi Viktória
Felhasznált fotók: Z
Zene: Steve Reich
  
A táncelőadás alapjául szolgáló vers nemcsak tartalmában, de szerkezetében is drámai, mint ilyen kiválóan alkalmas színpadi adaptációra. Radnóti szövegét sajátos tördelése képverssé teszi, ez a rajzolat pedig a táncelőadás színpadképének integráns részévé vált.
 
A koreográfia egésze az Erőltetett menet című rövid vers gondolatkörére épül, a színpadi feldolgozás, illetve Korai Zsolt videóművész animált hátterei lehetővé teszik, hogy egyrészről a Radnóti-vers látomásos képei, másrészről absztrakt formában, áttételesen a vers íródásának történelmi körülményei is megjelenjenek művészi szerkezetbe ágyazottan.
 
Különösen alkalmas ez a vers a koreográfiai (mozgásszínházi) feldolgozásra, mint ahogy már címében is az emberi test fizikalitása, a mozgás van kiemelve. A talpon maradás, a talpra állás, a felegyenesedés, a lelki, fizikai és szellemi gravitáció leküzdése a vers tétje, mert adott élethelyzetben éppen ez az élet utolsó esélye. Mindaz, ami a táncnak is lényege ebben a szövegkörnyezetben tehát nem pusztán illusztráció, hanem primer módon válik lényegi kifejezéssé.
 
Az alkotókról
 
Juhász Kata táncos-koreográfus nem a megszokott táncosi pályát futotta be. Gyerekkorában egy évtizeden keresztül műkorcsolyázott és jégtáncolt. Klasszikus és jazztánc tanulmányait 14 évesen kezdte Jeszenszky Endre tanítványaként és különféle tánckurzusok résztvevőjeként. 1992-től a Víg- és Pesti Színház musicaljeiben táncolt. Ekkor fordult érdeklődése a Magyarországon ekkor még gyerekcipőben járó kortárs tánc irányába. Ezek után ösztöndíjasként különböző programokon tanult az Egyesült Államokban, Franciaországban és Ausztriában. Mindezek mellett a SOTE orvosi karán diplomát szerzett. 1998 és 2006 között a Frenák Pál Társulat tagja volt. Rendszeresen tart kortárs tánc workshopokat Magyarországon és külföldön, többek közt Japánban, Franciaországban, Oroszországban és Németországban. 2006 óta független koreográfus.
 
Korai Zsolt amolyan „polihisztor” kortárs alkotóművész. Kezdetben festőművésznek és grafikusnak tanult és már fiatalon kiállításai voltak Tatabányán és Győrött. Majd tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) folytatta vizuális kommunikáció-animáció szakon. Mindezek mellett a Tilos Rádióban műsort vezetett, ahol saját kísérleti zenéit mutatta be minimál zenei műfajban. Emellett VJ-ként is működött fesztiválokon, partykon és az M2 Válaszd a tudást! című műsorában előadást tartott a VJ-s valós idejű (real-time) videó programozásról. Táncszínházi előadásokhoz és koncertekhez többször készített videó képanyagot. Az Országos Képző és Iparművészeti Tárlat több ízben díjazta alkotásait és jelenleg a Kitchen Budapest ösztöndíjasa.
 
Szépvölgyi Viktória alkalmazott és szabad művészeti munkákat is végez, főbb területei a színház, zene és építészet. Publicisztikái 10 újságban és magazinban olvashatók, az elmúlt években több mint száz riportot, építészetkritikát írt, számos építészeti és design konferencia vendégeként előadásokat tart kortárs irányzatokról és alkotókról, kiállítások anyagainak lektoraként, szerkesztőjeként és szervezőként is megjelenik neve. 7 éves korától foglalkozik klasszikus zenével, konzervatóriumi tanulmányait klasszikus ének szakon fejezte be 2008 nyarán. Középiskolai éveitől színházi darabok aktív közreműködője, szereplője. 2002-ben Örkény István Egyperces novelláinak filmesített változatában játszott, színpadra állította Ionesco Kopasz énekesnő című darabját. Jelenleg Juhász Katával dolgozik és dramaturgi, rendezőasszisztensi feladatokat lát el.  
 
Az előadás időtartama: 30 perc
Belépőjegy: 625 Ft
 
Az előadásra szóló belépőjeggyel a múzeum kiállításai este 10 óráig ingyenesen megtekinthetők.