Petőfi szabadnap

Egész napos programok az új Petőfi-kiállításban

Időpont

Petofi_szabadnap

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású, új állandó kiállítással köszönti névadóját a Petőfi Irodalmi Múzeum. A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílik a látogatók előtt, valamint egész napos, változatos programsorozattal készülünk a velünk ünneplők számára.

 

10:00–11:30

Petőfi portya a palota körül – múzeumpedagógiai foglalkozás

Nyomozzunk együtt a Károlyi-palota történetéről és Petőfi Pestjéről, vágjunk át láthatatlan falakon, sőt egész házakon, fedezzük fel, mi az, ami nem változott kétszáz, sőt háromszáz éve! Tapasztaljuk meg az ismerős dolgokat új nézőpontokból, és fedezzünk fel vadonatúj városi és múzeumi látványokat a Petőfi Irodalmi Múzeum újra nyíló tereiben!

A foglalkozásra várjuk az 5–10 éves gyerekeket és családjukat.

Max. létszám: 40 fő

Regisztráció: muzeumped@pim.hu

 

10:00-tól folyamatosan

János vitéz

színes magyar animációs film, 1973, rendező: Jankovics Marcell (80 perc)

A vetítésre 6 éves kortól várjuk a gyerekeket, családokat.

Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa Petőfi Sándor remekművéből a költő születésének 150. évfordulójára készült, a rajzfilmet 1973-ban mutatták be. Látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátosan ötvöződik.

 

10:30–11:30

János vitéz (h)arcai - Kalandozások János vitézzel

A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára által közösen kidolgozott foglalkozásra várjuk a 6–8 éves gyerekeket és családjukat.

A résztvevőkkel közösen elevenítjük meg a történet főbb helyszíneit, hangkulisszák közt vándorolva, óriásbábok segítségével játsszuk el János vitéz kalandjainak izgalmas fordulatait.

 

13:00–14:00

Petőfi dobolás Sirokai Mátyással

Sirokai Mátyás költővel közösen szólaltatjuk meg Petőfi Sándor költeményeit egy felszabadító közösségi dobolás és skandálás keretében.

 

14:00-tól folyamatosa

POP-UP tárlatvezetések

Óránként indulnak tárlatvezetések a Költő lenni vagy nem lenni című új Petőfi-kiállításunk tematikus termeiben szépírók, irodalomtörténészek, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusai közreműködésével. A szubjektív vezetéseken Petőfiről és koráról, biedermeierről, romantikáról, forradalmi hevületről és költői igazságszolgáltatásról, áldozatvállalás, az áldozathozatal különféle dimenzióiról lesz szó, illetve arra is választ kapunk, ma mit kezdhetünk Petőfi örökségével.   

 

14:00 – „Nyitóterem” – vezeti: Milbacher Róbert irodalomtörténész és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese, a Petőfi-kiállítás vezető kurátora

15:00 – „Kötelék” – vezeti: Kukorelly Endre költő, író és Borbás Andrea, a PIM főmuzeológusa, a Petőfi-kiállítás tudományos munkatársa

16:00 – „Róna” – vezeti: Géczi János író, költő, képzőművész és Borbás Andrea, a PIM főmuzeológusa, a Petőfi-kiállítás tudományos munkatársa

17:00 – „Rémek/Otthon” – vezeti: Vaderna Gábor irodalomtörténész és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese, a Petőfi-kiállítás vezető kurátora

18:00 – „Áldozat” – vezeti: Hidas Judit író, újságíró és Rózsafalvi Zsuzsanna, a PIM kézirattárának főosztályvezetője, a Petőfi-kiállítás tudományos munkatársa

19:00 – „Erő” – vezeti: Falusi Márton költő, író, irodalomtörténész és Rózsafalvi Zsuzsanna, a PIM kézirattárának főosztályvezetője, a Petőfi-kiállítás tudományos munkatársa

 

A pop-up tárlatvezetésekre a programnapon, a helyszínen tudnak regisztrálni.

Az egyes vezetések maximális látogatói létszáma: 20-25 fő. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 

14:00–18:00

PICaROUND közösségi Petőfi-színező

Alkossuk meg együtt Petőfi-portréját a PICaROUND fejlesztőivel, Pittmann Zsófi képzőművésszel és dr. Bokor Nándor fizikussal.

A PICaROUND a karantén alatt született, egy fizikus és egy grafikus közös munkájaként. 21. századi képalkotó módszer, felnőtt színező, melyet a kör szélétől befelé haladva, egyetlen színnel kell kiszínezni. A kifestett kép messziről nézve megdöbbentően plasztikus.

 

15:00–16:00

János vitéz (h)arcai - János vitéz társasjáték

A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára által közösen kidolgozott társasjátékra várjuk a 9–12 éves gyerekeket és családjukat.

Ebben a drámajátékon alapuló kooperatív társasjátékban a résztvevők a tündérgyerekeket megszemélyesítve kalandoznak a János vitéz világában.

 

15:00–16:30

Családi táncház

A kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes tart táncházat kicsik és nagyok számára, ahol a szlovák néptánc alapjaiból sajátíthatnak el lépéseket a Kóborzengő zenekar muzsikájára.

 

15:30

Szabadság, szerelem…

A Színház és Filmművészeti Egyetem II. éves zenés osztály hallgatóinak előadásában hangzanak el Petőfi Sándor leghíresebb forradalmi költeményei.

Közreműködők: Árki Lili, Bartus Berci, Lipics Franciska, Péntek Fanni, Rácz Almási Vivien, Szabó Cintia, Szalay Ágnes, Tassonyi Balázs, Tóth Norbert és Vajda Zoltán színművészeti hallgatók, valamint tanáruk, Szilágyi Enikő színművész.

 

17:00–22:00

Fényfestés a múzeum kertjében

Sötétedéstől különleges fényinstalláción keresztül csodálhatják meg a Petőfi Irodalmi Múzeum frissen felújított kertjét.

 

17:30–18:15

Él-e még Petőfi? – Versek, titkok, átiratok

Mi lett volna, ha Petőfi nem hal meg a segesvári csatában, hanem tovább él, és megírja a későbbi korok nagy magyar verseit. Vörös István költő, prózaíró és Scherer Péter színművész segítségével kísérletet teszünk egy „mi lett volna, ha…” típusú, alternatív magyar irodalom megkonstruálására. A program tisztelgés e korszakos zseni előtt és egyben szórakoztató gondolatkísérlet halhatatlan életművének újragondolására.

 

18:30–20:00

Úgy érik a költő, ahogy a jó bor

Béla Zoltán borász rendhagyó borkóstolója keretében elevenedik meg Petőfi Sándor költővé válásának rögös útja és a bordalok története Csörsz Rumen István irodalomtörténész, zenész, valamint Márfi Márk színművész tolmácsolásában.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, melyre a helyszínen van lehetőség érkezési sorrendben, maximum 30 fő részére.

 

20:00

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncert

Az ünnepséget Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje zárja az alkalomhoz szorosan kapcsolódó különleges koncerttel.

Az 1-ső Pesti Rackák zenekar műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalomszeretete: egy kalotaszegi hajnali összefér Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével. Alapvetően fúziós zenéjükben a magyar népzene fontos szerepet tölt be a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove elemek mellett. Energikus produkciójuk tartalmas, információban és humorban gazdag estét kínál.

A műsorukban elhangzó Petőfi-dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”

 

 

Az új kiállítás és a programok ezen a napon ingyenesen látogathatók.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Helyszín

Petőfi Irodalmi Múzeum