Örökhétfő

Időpont
Helyszín
Esemény sorozat
A Gazdátlan tényrakások – Petri-térben február 12-től március 25-ig minden hétfőn Örökhétfő.

A Gazdátlan tényrakások – Petri térben március 25-ig minden hétfőn Örökhétfő. Ezen a programsorozaton nem szakemberek fognak beszélgetni Petri költészetéről, hanem a hozzáférhető múzeum jegyében, együtt próbáljuk meg laikusan értelmezni Petri verseit, amelyek egy-egy költői dilemmájához kapcsolódnak. Ha szívesen megosztanád a véleményedet, vagy szívesen meghallgatnád, hogy másoknak mit jelentenek bizonyos versek, akkor sok szeretettel várunk az Örökhétfőre.

 
Az egyes események ingyenesen, előzetes regisztrációval látogathatók.
 
február 12. hétfő 18:00
Petri és a költői szerep – Vagyok, mit érdekelne
Hogyan viszonyul Petri esetében a valóság, az élet és a személyes a költészethez? Költői szerep, költői problémák, öndefiníció, önirónia.
 
február 19. hétfő 18:00
A szerelem, mint probléma – A szerelmi költészet nehézségeiről
A Demi sec-ben felmerül a „Kell?” kérdés, vagyis a szerelem fogalmával kapcsolatos kétely. Mi értelme a szerelemnek? Van a szenvedélyen, a biológiain túl valami más is? Megvalósulhat-e a szerelem eszményképe, vagy csak az álmok és képzelet szintjén?
 
Regisztráció:
 
február 26. hétfő 18:00
„Mi rosszat mondhatnék még magamról?” – Hogy elérjek a napsütötte sávig
Honnan jön ez a „fekete szentimentalizmus”? Megosztó kérdések a Petri-költészetben. Szexizmus, alkoholizmus. A feminista kritika szempontjai.
 
Regisztráció:
 
március 04. hétfő 18:00
„Konyhafilozófiai” kérdések – Az szakácsnak Marseillaise-e
Hogyan válik a „konyhanyelv” a politikáról, létről és nemlétről való beszéd nyelvévé? A költészet és az étkezés szakrális-profán párhuzamba kerülése.
 
 
március 11. hétfő 18:00
Politikai költészet – Viturbius Acer fennmaradt verse
Petri költészetének meghatározó témája a politika és a társadalom, de hogyan viszonyul a magyar irodalmi hagyományokhoz? A ’68-as kiábrándulás, a nyelv használhatóságának kételye, történelem és az ember, avagy a politika és a magánélet viszonya.
 
 
március 18. hétfő 18:00
Gyászversek – In memoriam Hajnóczy Péter
Mi a viszonya Petri költészetében a halottaknak és az élőknek. Kihez szól a gyászvers? A túlélő tudata és bűntudata, és a gyász folyamatai.
 
 
március 25. hétfő 18:00
A nemlét felé – Tengerparti elég
Petrinél, ahogy sok minden más is, a romlással, pusztulással és halállal való szembenézése is önironikus. Hogyan fogalmazza meg a haldoklás esztétikáját, és mennyire tartható a félelem tükrében?