Múzeumok Éjszakája a PIM-ben

Házon kívül vagyunk!

Időpont
-

Online jegyvásárlás: 

17:00 I Irodalmi falatozó

Helyszín: Belvárosi Disznótoros (V. ker. Károlyi utca 17.)

Kezdje az estét szellemi táplálkozással, hallgasson receptverseket Petritől, ízlelje meg a nosztalgikus emlékezés Krúdy-leveseit, velőscsontjait! Barangoljon Móricz Zsigmond táj­jellegű ételeinek jelképekkel telített szövegeiben, értelmezze a világot Bodor Ádám szakácskönyvén keresztül! Utazzon Lénárd Sándor ételleírásai nyomán az antik Rómától a mai Nápolyig! Programunkon a magyar gasztroirodalom izgalmas, élvezetes műveit hallgathatja, némi kis útravaló, ízelítő falatka mellett.

Közreműködik Lengyel Ferenc színművész.

BETELT! | 17:00 I Tandori madárles

Helyszín: Károlyi-kert

Tandori Dezső madarak iránti rajongása közismert. Az életmű számos feljegyzéséből tudhatjuk, hogy nem csak elméleti síkon adózott eme szenvedélyének, a költő személyében gyakorlott madártartót tisztelhetünk. Lánchíd utcai lakását időről időre verebekkel, zöldikékkel, papagájokkal, barátposzátákkal, széncinegékkel, kanárikkal, rozsdafarkúakkal osztotta meg. Fogságban nevelt madarai közül Szpéró és Samu nevű házi verebei legendásan hosszú életet éltek.

No, de mit érdemes tudni ezekről a madarakról? Saját, természetes környezetükben miként viselkednek? Illetve mi, városlakók, akik megosztjuk velük az életterünk, hogyan viszonyuljunk hozzájuk? Egyáltalán, etessük, ne etessük őket? Ha igen, milyen madáreleséget adhatunk nekik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ meghívott szakember segítségével. Betekintést nyerünk abba is, hogy a Tandori-próza milyen tanácsokkal lát el minket madárgondozás tekintetében. Végül a költő verseiből azt is megtudhatjuk, milyen viszonyrendszer alakítható ki állat és ember együttélésében.

Közreműködik: Benedek Veronika a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa és Borbíró András színművész

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

17:00-21:00 I Irodalmi játszótér

Helyszín: Károlyi-kert

Az érdeklődők olyan játékokat ismerhetnek meg, amelyek kapcsolódnak az irodalomhoz, vagy esetlegesen egy-egy író vagy költő személyéhez. Nemes Nagy Ágnes kedvencei közül a Bakosozás, a Szekreter, avagy hajtogatott vers, a „mi lenne, ha…” elnevezésű játékokat lehet kipróbálni, míg Ottlik nyomán, aki nagy bridge játékos hírében állt, részt lehet venni egy Szóbridzs-partin, valamint, akik egyaránt gyorsnak tartják kezüket és nyelvüket, azok a Szigligeti Alkotóházban Kertész Imre és Szőnyi Ferenc által játszott pingpong bajnokságok emlékére megmérkőzhetnek Rímpongban. Továbbá részt lehet venni Irodalmi párkeresőben, vagy az Activityhez hasonló Mi van a kalapban? játékban.

Kipróbálható játékok: Szekreter, avagy hajtogatott vers; Rímpong; „mi lenne, ha…”; Anagramma 13 íróval; Eszperente; Rímkereső.

Időpontos játékok:

  • 17:00–18:00 - Irodalmi párkereső
Ebben a játékban nem tudhatod, hogy ki lesz a párod, akivel különböző irodalmi kihívásokon kell keresztül menned. Múzsaként találd meg a művészedet, avagy fordítva, hogy aztán együtt jöjjetek rá a megfejtésekre.
 
  • 18:00–19:00 - Szóbridzs
Egyetlen szóból megértitek egymást? Akkor ez a játék nektek való. A játékosok párba állva mérkőznek meg egymással, ahol a pár egyik tagja az általa kitalált dologra vonatkozóan körönként egy-egy szót mondhat, melyből a másiknak ki kell találnia a gondolat tárgyát. (Nem csak párokat várunk!)
 
  • 19:00–20:00 - Mi van a kalapban?
Activity-t már jóeséllyel mindenki játszott, na de ugyanez irodalommal? El tudnád mutogatni azt, hogy „posztmodern”, netán a „Walesi bárdokat”, esetleg körülírni? Na és hangutánzó szavakkal is menne? Gyere el, és próbáld ki magad!
 
  • 20:00–21:00 - Bakosozás
Felütjük Bakos Ferenc Idegen szavak és kifejezések szótárát, kiválasztunk egy szót, és mindenki elengedheti a fantáziáját, ugyanis a játékosoknak lesz a feladata, hogy új szócikket írjanak a kiválasztott kifejezéshez. De vajon ki találja ki, hogy ezek közül, melyik volt az eredeti?
 
Előzetes jelentkezés az időpontos játékokra ezen a linken vagy a helyszínen a játékok kezdetekor.

18:00 I Dob és tánc // Hipnotikus Weöres-dobolás

Helyszín: Egyetem tér

Weöres Sándor versei magukban hordozzák a zeneiséget, mely könnyen felszabadítható lehet skandálással, dobolással és tánccal. A program célja, hogy a közönséget közvet­lenül bevonja mint aktív résztvevőt egy felszabadító közösségi zenélésbe, melyhez Weöres Sándor versei, valamint a közönség teste, mindennapi tárgyak, ütős- és effekt hangszerek szolgálnak eszközként.

Hozzon magával egy ütőshangszert, és legyen részese egy hipnotikus közösségi dobolásnak és skandálásnak. Sirokai Mátyás vezényletével, együttes erővel szabadítjuk fel a Weöres Sándor verseiben rejlő ősi mágiát, ezzel hangolódva rá Szent Iván éjszakája, vagyis a nyári napforduló misztériumára.

Közreműködik: Sirokai Mátyás költő

18:00 I Traces on a Tram. An anti-exhibition. 

Helyszín: PIM Szomszéd (1053 Bp., Ferenczy István utca 26.)

If we leave a pair of glasses, a scarf, or a plush toy on a tram, they either end up at the Lost & Found or get a new owner if they take their finder’s fancy. We are connected through the objects, and we become part of an invisible network, where we have a strange sense of being at home.

In the end, we realise that the people passing by around us are not so strange anymore. With every tenth person, we have sat on the same tram seat, we have a mutual acquaintance, and the person travelling on the bus next to us might listen to the same song.

Traces on a Tram is the outcome of the joint project of the Petőfi Literary Museum and some international residents of Budapest who have been engaging with the notion of strangeness through museological workshops.

It is an anti-exhibition inviting you to explore strangeness by walking through connections and disconnections. To be at home, you have to change perspective and create a home.

Featuring DJ Panda

Nyomok a villamoson. Egy antikiállítás.

Ha egy szemüveget, sálat vagy plüssállatot a villamoson hagyunk, az vagy a talált tárgyak osztályára kerül, vagy, ha a megtalálója túlságosan megörül neki, az ő tulajdonává válik.

A tárgyon keresztül mi is összekapcsolódunk, és egy láthatatlan hálózat részesei leszünk. Ez adhatja az otthonosság érzését. És a végén rájöhetünk, hogy a környezetünkben megforduló emberek nem is olyan idegenek. Hiszen minden tizedik emberrel ültünk már ugyanazon a helyen a villamoson, minden tizedik emberrel van egy közös ismerősünk, és hogy a mellettünk lévő emberrel talán éppen ugyanazt a zenét hallgatjuk a hétköznapi közlekedés közben.

A Nyomok a villamoson közös projektje a Petőfi Irodalmi Múzeumnak és néhány Budapesten élő nemzetközi közösség néhány tagjának, akik egy múzeumi workshop-sorozat keretében járták körbe az idegenség fogalmát.

Egy anti-kiállítás, amely össze- és szétkapcsolódásokon keresztül az idegenség különféle jelentéseit kínálja nézőinek. Otthon lenni annyit tesz, mint perspektívát váltani és otthont teremteni.

Közreműködik: DJ Panda

18:00-22:30 I Átszállás #2 - Irodalmi különjárat

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Közlekedési Múzeum közös programja

Helyszín: Az Astoria és az Északi járműjavító között közlekedő busz

Az irodalom bensőséges viszonyt ápol a tömegközlekedéssel, a száguldó vonatokkal, az állomások köztes tereivel és a távoli úticélokkal. Az Átszállás című új programsorozatunkon a közlekedés és az irodalom kapcsolatát fedezzük fel.  

Tartsanak velünk a Múzeumok Éjszakáján a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik című kiállításához kapcsolódó programunkon, az Astoria és az Északi Járműjavító között közlekedő Irodalmi különjáraton. A busz utasai nemcsak két múzeum programhelyszínei között ingázhatnak kényelmesen, hanem Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből összeválogatott izgalmas színjáték közönségei is lehetnek.

Osztálykirándulás - Huzella Júliával
18:00 Astoria
18:30 Északi Járműjavító
19:00 Astoria
19:30 Északi Járműjavító


A szentimentális kalauz - Mészáros Bélával
21:00 Astoria
21:30 Északi Járműjavító
22:00 Astoria
22:30 Északi Járműjavító

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

19:00 I Play_Liszt

Helyszín: Károlyi-kert

A Petőfi-bicentenárium alkalmából, a reformkori tematika keretében Liszt Ferenc magyar irodalmi kapcsolatait mutatjuk be, mely során a témához kapcsolódó zeneművek és versek hangzanak el. Liszt Ferenc kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezett egész Európában, élénk levelezést folytatott a kor jelentős művészeivel, gondolkodóival, mindemellett élénk érdeklődést mutatott a keleti régió iránt. A magyarországi reformkor irodalmi és közéleti személyiségei közül többekkel ápolt baráti kapcsolatot, és fordítások révén nyomon követte a hazai irodalmat. 1839–40 fordulóján, első magyarországi látogatása alkalmából Vörösmarty Mihály ódával köszöntötte, később Liszt Ferenc a Magyar történelmi arcképek című zongoradarab-sorozatával tisztelgett kiemelkedő kortársai előtt.

Közreműködik: E Csorba Csilla művészettörténész

Csőke Noémi, Dömötör Máté és Pajor Olivér zeneakadémiai hallgatók

A műsort támogatja: Károlyi Zongoraszalon és Kávéház

(A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.)

19:00 I TandoriRa√e-ben // beszélgetés Tandori Dezsőről

Helyszín: PIM Szomszéd (1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.)

A PIM Médiatárának gyűjteménye Tandori Dezső és felesége, Ágnes hagyatékából 256, eddig sehol nem publikált magnókazettával bővült, amely kazettákon a szerző ’80-as évekbeli hétköznapjaiba nyerünk betekintést. Tandori híresen rejtőzködő, „madaras korszakának” hangosnaplói ezek, amelyeken saját komponálású szintetizátorjátékait, énekesmadarairól készült hangfelvételeit, feleségével folytatott beszélgetéseit, valamint sajátos eszmefuttatásait hallhatjuk.

A beszélgetésen szóba kerül, miként ért össze a hétköznapokban a költői szerep és a magánember, valamint részleteket hallhatunk a hagyatékban fennmaradt magnókazetták hangfelvételeiből.

Közreműködik: Benedek Anna, a Médiatár főosztályvezetője, muzeológus, szerkesztő, Jánossy Lajos író, kritikus, szerkesztő és Bazsányi Sándor irodalomtörténész, kritikus, esztéta, a Digitális Irodalmi Akadémia munkatársa

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

BETELT! | 20:00 I TandoriRa√e-ben – koncert

Különleges irodalmi koncert, amelyen Pátkai Rozina dalszerző, énekes, Ávéd János dzsesszszaxofonos és iamyank zenész producer adja elő a Médiatár Tandori-hanganyagai által inspirált zenéit; a programot a költő frottázsaiból készített animációk „színesítik”.

Helyszín: Csendes Létterem – Vintage Bar & Café (1053 Bp., Ferenczy István utca 5.)

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet. 

21:00 I Pest-budai ikonok: Lakossági fórum – színházi társasjáték

Helyszín: PIM Szomszéd (1053 Bp., Ferenczy István utca 26.)

Reformkori várostörténeti programsorozatunkat egy különleges színházi társasjátékkal zárjuk a Múzeumok Éjszakáján. Szeretettel várunk mindenkit, aki lelkesen venne részt a közügyek megvitatásában és a városunk alakításában. Ezért összehívjuk az elképzelt 19. századi Pest-Buda polgárait, hogy vitassuk meg a főváros jövőjét egy lakossági fórum keretében. Érvényesítsd érdekeidet, hangold össze a széthúzó társadalmi csoportokat és vegyél részt egy élhető város megteremtésében!

Közreműködnek: Boncsér Sára, Bognár Anita​ és Fodor Dávid színművészek

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

(A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.)

21:30 I Tandori madárles

Helyszín: Károlyi-kert

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet. 

22:00–24:00 I Hangos némafilm

Helyszín: Károlyi-kert

Heltai Jenő a mozgóképszínházat becézve, 1898-ban alkotta meg mozi szavunkat és az azóta eltelt évszázadban számos műalkotás bizonyítja irodalom és film rokonságát. A Médiatár gyűjteményében található, írókat, költőket megörökítő, az 1920-as évekből származó mozgóképek másfajta kapcsolatot mutatnak. A felvételek érdekessége, hogy íróinkat spontán jelenetekben, családtagjaik, barátaik körében láthatjuk. Kosztolányi mókázik, Karinthy hógolyózik a fiával, Móricz Zsigmond, Németh László és Szabó Lőrinc vendégségben lettek megörökítve, a Bölöni házaspárt és Tihanyi Lajos festőt pedig jókedvű, viccelődő baráti társaságban láthatjuk több párizsi helyszínen.

Felkértünk írókat, hogy ezekhez a némafilmekhez találjanak ki történeteket, és színészeket, hogy szinkronizálják a jeleneteket. Az így létrejött alkotásokat a Károlyi-kertben rögtönzött kertmoziban mutatjuk be.

Szerzők: Cserna-Szabó András, Fehér Boldizsár, Márton László, Szaniszló Judit

És akik a hangjukat adják a szereplőknek: Györgyi Anna, Fekete Linda, Tóth Enikő, Csankó Zoltán, Fáncsik Roland, Fekete Ernő, Hirtling István

Szinkronrendező: Nikas Dániel

 

23:00 I Nővilág: Éjszakai kitérő

Helyszín: PIM Szomszéd (1053 Bp., Ferenczy István utca 26.)

A Petőfi-bicentenárium apropóján elindított Nővilág programsorozatunk különkiadásával jelentkezünk. Az Éjszakai kitérő bevezeti az érdeklődőket a 19. század második felének és a 20. század első évtizedeinek éjszakai életébe. Lokálok, mulatók, prostituáltak, alvilági alakok és korrupt rendőrök világát tárja fel Császtvay Tünde irodalomtörténész, muzeológus és László Ferenc újságíró. A korszak írói és költői jól ismerték a bordélyok közegét, érzékletes leírásaikból Dobos Evelin színművésznő ad elő szemelvényeket.

Házigazda: László Ferenc újságíró

Vendég: Császtvay Tünde irodalomtörténész, muzeológus

Közreműködik: Dobos Evelin színművész

A program regisztrációköteles, regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet. 

(A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.)

Múzéj extra

„Testvéreink ők" - kutyák, macskák, madarak írók közelében

Pop-up kiállítás a Károlyi-kert kertben

„Hogy a költő és a madár között lényegbevágó kapcsolat van, arra legfőbb bizonyság magyar anyanyelvünk. Messze meghaladja ez a kapcsolat a hasonlatok, a lírai metaforák léha fenségét, hogy tudniillik a költő szárnyal, miként a sas, vagy dalol, miként a fülemüle; az összefüggés ennél ősibb és háziasabb” – írta Nemes Nagy Ágnes. Költészetében a madár és az angyal fogalma szinte egybeforrt. Harmadik emeleti lakása ablakából rendszeresen gondozta, etette a gerléket és hitte, hogy az állatok értik szavait.

S hogy más írók, költők is így gondolhatták, ember és állat különleges kapcsolatát példázzák, Nemes Nagy egykori tanítványának, Tandori Dezsőnek lakásban tartott verebei is.

Íróink és kedvenc háziállataik barátságát számtalan fénykép megörökítette.

A felvételeken többek között Déry Tibor látható Nikivel, akiről azonos című regényének főszereplőjét mintázta, vagy Suba nevű uszkárjával, akiről még Zelk Zoltán is verset írt. Babits Mihály Ádáz kutyám című költeménye nem az állatokkal való kapcsolódás magasztos formáját, hanem annak olykor-­olykor ellentmondásos, humoros oldalát ragadja meg.

A PIM Fotótárából válogatott felvételeken Boncza Berta (Csinszka), Brüll Adél (Léda), Herczeg Ferenc, Károlyi Amy, Móricz Zsigmond, Ottlik Géza és Weöres Sándor is látható lesz kedvenceik társaságában.

Helyszín: Károlyi-kert

Garázsvásár

A PIM Bolt termékei és régi kiállítási installációk, könyvek kedvezményes vására.

Helyszín: PIM kapualj

Fényfestés

Sötétedés után különleges fényárba borul a Károlyi-palota néhány szeglete.

Keressék a palota körül!

18:00–24:00 I Ady Emlékmúzeum

Az Ady Emlékmúzeum programjai ezen a linken érhetőek el.

A Petőfi Irodalmi Múzeum rendezvényein kép- és hangfelvétel készül. Az eseményen való részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a PIM a felvételeket felhasználja. Hozzájárulását bármikor visszavonhatja. A vonatkozó adatkezelési tájékoztató itt érhető el.