Múzeumok éjszakája a PIM-ben

Június 26-án

Időpont
-

Program

Jegyek kaphatók online a Jegymesteren, valamint a PIM jegypénztárában.

A termekben zajló programokra és a tárlatvezetésekre regisztráció szükséges. Regisztrálni június 25-e éjfélig lehet a regisztracio@pim.hu e-mail címen, az esemény címének és időpontjának megjelölésével. 

PIM Udvar 

18:00  I  Pilinszky100 #13. – Dragomán György & Pátkai Rozina & Dóczi Bence 

A centenáriumi sorozat tizenharmadik, zenés irodalmi estje a Múzeumok Éjszakája keretében kerül megrendezésre. A szabadtéri színpadon a sorozat szerkesztője, Juhász Anna irodalmár Dragomán György íróval és Pátkai Rozina énekes-dalszerzővel beszélget Pilinszky Jánoshoz fűződő viszonyukról, számukra legfontosabb Pilinszky fogalmakról, idézetekről, és az esten több vers-feldolgozás is felhangzik Pátkai Rozina és Dóczi Bence előadásában.  

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. és halálának 40. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.  A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jön létre.   

19:30  I  Koncert Cseh Tamás dalaiból 

Regős Mátyás és Vértesi Ferenc előadásában.

21:00  I  Rézbőrű még az alkony 

Vannak még indián történeteink vagy már mindet megírták? Puskás Panni, Nagy Gabriella, Gyukics Gábor és Egressy Zoltán saját indián írásaikat olvassák fel Az utolsó indiánkönyv című antológiából, amely a „Rézbőrű volt az alkony” című kiállításunk kísérő kiadványa, 79 kortárs szerző közreműködésével.

Az est moderátora: Benedek Anna, zenei közreműködő: György Andrea.

 18:00-22:00  I  Indiántábor 
...semmit sem veszíthetek, csak a skalpom… 
  • Minikiállítás // Síksági indián tárgyak, ruhák, fegyverek, eszközök bemutatása. 

  • Kultúr standup a síksági indián kultúráról // Betekintést nyerhetünk a síksági indián kultúrába Horváth János humoros és egyben hiteles megfogalmazásában. Az előadásból reális képet kaphatunk az indián népek kultúrájáról, hagyományairól, autentikus világáról. 

  • Indiános "fotósarok" // Fotózkodási lehetőség indián tárgyakkal és eszközökkel. (saját telefonnal/kamerával.) 

  • Síksági indián tánctanulás // Észak-amerikai indián dalok 

    Minden ősi kultúra alapvető megnyilvánulási formája közé tartozik az ének és a tánc. Ennek egy apró szeletkéjét ismerhetjük meg a hagyományos síksági táncokon és autentikus dalokon keresztül. 

  • Indián mesék // Síksági indián mesék a Prérifarkasembertől Iktómi-ig, a cselszövő pókig. 

Indián kézműves foglalkozások 
  • Fejdísz, fülbevaló és álomfogó készítés, indián hajfonás 

Díszterem 

21:00  I  A bilincs a szabadság legyen  

Felolvasószínházi előadás Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötete alapján  

Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti. (Részlet Nádas Péter esszéjéből)  

Szereplők: Kovács Patrícia és Trill Zsolt színművészek  

Rendező: Seres Tamás 

 

Múzeumpedagógiai tér

18:00  I  World Wide Petőfi – A PIM TikTok-oldalának születése és ragyogása  

Czékmány Anna múzeumpedagógus előadása 

Maximum 30 másodperc. Folyamatos változás. Trendek. Influenszerek. Korosztályos, kissé érthetetlen poénok. Megfejthetetlen algoritmus. De mégis mit keres egy múzeum ebben a világban, a Tiktokon? S ha már ilyen ismeretlen vidékeken kalandozik, mihez kezd ezen a szokatlan tájékon? 

Közintézményi botladozások, 14 tréfás (és rövid) részben elmesélve.  

 

Lotz-terem 

20:00  I  Az igazi Csinszka BETELT!

Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész közös előadása 

Mit ír a fiatal Boncza Berta Ady Endréről barátnőinek, milyennek látja a költőt első találkozásuk után? Milyen művészi ambíciói voltak, miként hatottak verseire, irodalmi érdeklődésére a kor irodalmának nagyjai? Milyen történeteket rejtenek Csinszka memoárfüzetei? A svájci leánynevelő intézettől kezdve, a csucsai kerten át, a Veres Pálné utcai lakást kiemelve mutatunk be ritkán látott fényképeket, kéziratokat, műalkotásokat és személyes tárgyakat, hogy elbeszéljék Ady Endre és Márffy Ödön múzsájának mindennapjait. Megtudhatjuk, miként formálták életét a leánynevelő intézetek szigorú szabályrendszerei, az Ady által „Jókai-regényhősnek” nevezett édesapja, a művészférjek, és a kor irodalmi és művészkörei. 

 

22:00  I  A kulisszák mögött: restaurálás, hamisítás, eredetiség 

Titkok a PIM restaurátorműhelyéből: Peller Tamás főrestaurátor előadása 

Múzeumunk legnagyobb volumenű gyűjteményi egységei papíralapúak, írói kéziratok, dedikált könyvek, ősnyomtatványok. Mindez óriási kihívás elé állítja restaurátor kollégáinkat, hiszen ezek egyben a legsérülékenyebb műtárgyak is, melyeket speciális, kondicionált körülmények között lehet csak tárolni és restaurálásuk is nagyon bonyolult.  Mi történik Ady Endre levelével vagy Móricz Zsigmond regényével miután bekerül a múzeum gyűjteményébe? Hogyan őrzik meg a restaurátorok az utókor számára az irodalmi relikviákat, hogy az eredeti formájukból ne veszítsenek? Peller Tamás a PIM szakembere kulisszatitkokat árul el a látogatóknak. 

regisztracio@pim.hu

 

Vörös-terem 

Mozi 

 „Mozgó Árnyékok”  

A Cseh Tamás Archívum filmösszeállítása a bakonyi indián játék első 30 évéről – dokumentumokkal, fényképekkel, hangokkal, mozgóképekkel.  

(kb. 30 perc) 

 

Síksági indián mesék  

Gauder Áron filmrendező animációs sorozatából a Kojot és a Szilka, illetve a Kojot és a Sápadtarcú című sziú indián meséket vetítjük. 

A történeteket hét másik mesével együtt Cseh Tamás a magyar indiánjáték szülőatyja 2006-ban mondta lemezre. Gauder Áron ezt a felvételt használta az önálló alkotáshoz narrációként, filmjét 2015-ben mutatták be. A történeteknek a két tréfamester egyike, Kojot vagy Iktomi a főszereplője, rajtuk keresztül azonban betekintést nyerünk a hajdan élt bölényvadászok hiedelemvilágába, teremtésmítoszaiba, és megismerjük egyenes, becsületes gondolkodásmódjukat. A filmeket számos rangos filmfesztivál díjazta. 

(kb. 18 perc)

A filmeket folyamatosan, az éjszaka alatt többször levetítjük. 

 

Rendhagyó tárlatvezetések kiállításainkban 

18:00  I  Kosztolányi / Édes Anna-kiállítás // BETELT!

Parádi Andrea kurátor vendége Dr. Hevesi Krisztina pszichológus 

Termete: közép. Arca: kerek. Szeme: kék. Szemöldöke: szőke. Orra: rendes. Szája: rendes. Haja: szőke. Fogai: épek. Szakálla: nincs.” – áll Édes Anna cselédkönyvében. Hogyan válhat egy cseléd a befogadó család “eszközévé”? Mi történt a vidékről Budapestre kerülő cselédlányokkal? Hogyan használja ki a Vizy család Édes Annát? És végül hogyan válik a csendes, dolgos cseléd gyilkossá?   

18:00  I  Székely Aladár-kiállítás 

E. Csorba Csilla kurátor vendége Bánkuti András fotóriporter 

Az Új vizeken...című kiállításban szubjektív tárlatvezetést tart, a portré és riportfotózás múltbéli és jelenlegi helyzetét érintő kérdéseinkre válaszol Bánkuti András Balogh Rudolf és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője. 

Mi a jó munkamódszer egy hiteles portré elkészítése során, voltak-e reménytelen és örömteli pillanatai portréalanyaival kapcsolatban, sikerült-e barátságot kötnie az általa lefényképezettekkel?  A hazai és a nemzetközi fotó történetéből ki a példaképe, kinek a nyomán indult el pályája során? 

 

19:00  I  „Rézbőrű volt az alkony” című kiállítás BETELT!

Dr. Juhász Árpád geológus, indián nevén Kóborló Farkas, az MTA tagja és Wirth Imre kurátor tart rendhagyó tárlatvezetést a „Rézbőrű volt az alkony” című kiállításban.  

Milyen volt az ötvenes években indiánozni? Hogyan lettek a cserkészekből soshonok, dakoták? Miért vitte el az ÁVÓ Kószáló Éji Sast? A tárlatvezetésen visszatér Kóborló Farkas, akiről kiderül, hogy a szívében mindig indián is maradt. 

19:00  I  Petőfi-kiállítás 

Czékmány Anna múzeumpedagógus vendége Vass Norbert író, szerkesztő

Ha már mi is „kizökkentünk” ebben a shakespeare-i sűrűségű másfél évben, rántsunk magunkkal Petőfit is! Pontosabban, fedezzük fel, hogy a „kizökkenés”, ki- és beszólás, a megkérdőjelezés és kisajátítás mekkora karaktere, művésze volt ő, aki „szokatlanságaival” új nyelvet, költői szerepet, irodalmi és persze kicsit történelmi helyzetet teremtett. 

Petőfi normaszegései mentén a punk / underground kultúráról hallhatunk.

 

21:00  I  Székely Aladár-kiállítás

E Csorba Csilla kurátor vendége Péntek Orsolya író 

Az irodalom és a fényképészet párbeszédéről, a szöveg és kép interakciójáról az elmúlt évek diskurzusaiban sok szó esik. Az írók és a fényképezés kapcsolatának egy közvetlen módjára utal az Új vizeken…című Székely Aladár fotókiállítás, de a fotográfia története, a fényképész személye, a műtermi fényképezés aktusa számos szépirodalmi mű témáját nyújtja Karinthy Frigyestől Bodor Ádámig,  Závada Páltól Vida Gáborig. A két műfaj közötti szoros összetartozást Nádas Péter és Bartis Attila irodalmi fényképkönyvei, albumai bizonyítják.   

Vendégünk, Péntek Orsolya író, képzőművész, aki avatottan jár-kel a képek és szövegek között, elmélyülten foglalkozik fotótörténettel, ír, fest, néha fényképez, s legutóbbi regénye, a Hóesés Rómában főszereplője, Júlia maga is fényképész. Véleményét kérdezzük: ülne-e Székely Aladár masinája elé, létezik-e olyan fényképész, akivel portrét készíttetne, mi számára egy portréban az „igaz, kérlelhetetlen és művészi”, a fényképezés mely területei állnak közel hozzá, milyen gyökerekből származnak a fotózással kapcsolatos inspirációi?  

Közreműködik: Fátyol Kamilla színésznő 

 

21:00  I  Kosztolányi / Édes Anna-kiállítás BETELT!

Parádi Andrea kurátor vendége Töröcsik Franciska színművész 

Töröcsik Franciska maga is alakította Édes Annát és szakdolgozatát is ebből a szerepéből írta meg. Mit jelent számára ez a szerep? Hogyan olvasta Kosztolányi regényét? Szubjektív tárlatvezetésében a saját Édes Annáját mutatja be a látogatóknak.    

22:00  I „Rézbőrű volt az alkony” című kiállítás BETELT!

Jász Attila költő, szerkesztő, indián nevén Csendes Toll és Wirth Imre kurátor tart rendhagyó tárlatvezetést a „Rézbőrű volt az alkony” című kiállításban.   

Lehet-e egy törzsnek folyóirata? Lehetett-e Xántus János Old Shatterhand? Ki volt Szürke Bagoly? Csendes Tollal irodalmi nyomolvasás, legendák és bakonyi indiánok nyomában. 

 
22:00  I  Petőfi-kiállítás

Czékmány Anna

Ha már mi is „kizökkentünk” ebben a shakespeare-i sűrűségű másfél évben, rántsunk magunkkal Petőfit is! Pontosabban, fedezzük fel, hogy a „kizökkenés”, ki- és beszólás, a megkérdőjelezés és kisajátítás mekkora karaktere, művésze volt ő, aki „szokatlanságaival” új nyelvet, költői szerepet, irodalmi és persze kicsit történelmi helyzetet teremtett. 

Milyen családból származott? Kik voltak a szülei? Hogyan „vette be” és formálta saját képére az irodalmi közéletet? És még megannyi kérdés, melyre választ kaphatunk ezen az estén! 

 

Károlyi-kert  

21:00 (betelt), 21:30 (betelt), 22:00 (betelt), 22:30 (betelt), 23:00 (betelt) és 23:30 (betelt)
Álomfogó – Irodalmi kalandjáték

Az éjszakai Károlyi-kertben barangolva egy indián álomfogó megalkotására készülünk és egy irodalmi “álomkiállítást” járunk körül: a 20 perces séta során Arany János, Jékely ZoltánNemes Nagy Ágnes és Cseh Tamás műveivel különleges atmoszférájú mini-előadásokban találkozhatnak.  

A résztvevők 4 helyszínt járnak majd be a séta során. A helyszíneken álmokat leíró irodalmi szövegek elevenednek meg rövid tánc-, színi- illetve zenei előadás formájában. A résztvevők minden helyszínen találnak vagy kapnak valamilyen alapanyagot, és ezekből a séta végén összeállíthatják saját álomfogójukat. 

Közreműködnek: Nagy Zsolt és Jéger Zsombor színművészek, Horváth Attila és Sinka Lídia táncosok.

A félóránként induló csoportokba max. 15 fő jelentkezését várjuk. Regisztrálni lehet a muzeumped@pim.hu e-mail címen az esemény címének és időpontjának megjelölésével.

 

***

Figyelem! A múzeum rendezvényeit és kiállításait a vonatkozó kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.