Múzeumok éjszakája

Időpont
16 óra
A Pál utcai fiúk – A PIM Drámatáborának színi előadása
A PIM Drámatáborának résztvevői egy héten keresztül értelmezik, átdolgozzák és rögtönzésekkel, saját életükből vett fordulatokkal színezve formálják egységes színdarabbá Molnár Ferenc klasszikusát, és ezen a szombaton be is mutatják az érdeklődő közönségnek a végeredményt.
Rendező: Lengyel Ferenc
 
18 óra
Interjú Antheával – Térey János költő és a Kispál és a Borz zenés estje
Költői koncert
A tavalyi nagysikerű Kemény István–Quimby költői koncert után idén Térey János, valamint a Kispál és a Borz várja a közönséget. Aki részt vesz rendezvényünkön, egy igazán jó költőt és egy igazán jó alternatív rock együttest ismerhet meg.
A verseket Pelsőczy Réka és Rába Roland mondja el a zenekar közreműködésével. A koncert csendes ülős, ahogy ezt a Kispál-rajongók már jól ismerik. Mindenkit szeretettel várunk.
 
BERLIN KÁVÉHÁZ
Megnyitja kapuit a Berlin Kávéház, csak nálunk és csak ezen az estén. A ’20-as, ’30-as éveket idéző képzeletbeli kávéházban kuplék, songok és sanzonok hangoznak el, felolvasószínházi előadás keretében jelenik meg Karinthy és két felesége, korabeli szövegekkel megidéződnek a Berlinben járt magyar írók élményei, valamint Kosztolányi és Karinthy legendás barátsága.
 
20 óra           
Weill−Brecht−Csákányi
A Katona József Színházban évekig sikerrel játszott Weill−Brecht−Csákányi című esten a kitűnő énekesnő, aki a műfaj egyik leghivatottabb magyarországi tolmácsolója, túlnyomórészt a Brecht-darabokból világhírűvé vált Weill-slágereket énekli.
Közreműködik: Darvas Ferenc (zongora) és Ernyei László (harmonika)
 
21.30  
Fráter Zoltán: A két egyetlen
Játék Karinthy Frigyes levelei, írásai nyomán
Felolvasószínpadi előadás
Szereplők: Für Anikó, Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc
Rendező: Lengyel Ferenc
Rendező munkatársa: Pádár Eszter
Sorozatszerkesztő: Petrányi Ilona
 
Karinthy Frigyes ezt jegyezte naplójába első felesége, a hőn szeretett Boga halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Második neje, a szenvedélyes Aranka akkor már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival házasságuk hétköznapjait. Az élet-halál között lebegő író két nővel is viaskodik… Fráter Zoltán dokumentumok játékos felhasználására épülő „szellemjárása” a „két egyetlen” közt őrlődő író tragikomikus helyzetét mutatja be.
 
23 óra           
Rendhagyó tárlatvezetések
Rendkívüli tárlatvezetésünkön a Berlin-kiállítás korabeli szövegein keresztül megidéződnek a Berlinben járt magyar írók élményei, a Kosztolányi-fotókiállításban pedig Kosztolányi és Karinthy legendás barátsága elevenedik meg.
A szellemidézésben a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős növendékei lesznek segítségünkre Máté Gábor vezetésével.
 
24 óra
Jön-e velem nagysád…?
Táncest hajnalig a ’20-as, ’30-as évek táncaival
A tavalyi sikeres shimmy, medvetánc, valamint ragtime táncóra és fergeteges táncparti után idén a Berlin Kávéházat és a Múzeumok éjszakáját a ’20-as és ’30-as évek zenéjével és táncaival zárjuk
Tánctanárok: Szaka Kriszta és Kreiter Dávid
Zenél a Benke Szalonzenekar
 
Gyerekeknek 18 órától:
Linómetszés a Buday György-kiállításban
Buday György a magyar fametszés megújítója, illusztrátor, könyvtervező volt. Műveinek jelentős hányadát a magyar népballadák és népmesék világa, valamint a magyar és a világirodalom egy-egy kiemelkedő alkotása ihlette. Önálló grafikai lapjai mellett különösen sorozatai lettek népszerűek. Készített könyvtervet, színpadtervet, valamint ex libriseket is. 
Szakember segítségével a gyerekek megtervezhetik, és linómetszéssel elkészíthetik saját ex librisüket, amit a Landerer-nyomdagépen ki is nyomtathatnak.
 
 
Ady Emlékmúzeum
 
Szeánsz Csinszka szalonjában
18 órától éjfélig
Ady Endre és felesége, Csinszka 1917 novemberétől a költő haláláig lakott a Veres Pálné utca 4-6. számú ház első emeletén. Ez volt Ady első és egyetlen lakása.
Teával várunk mindenkit, aki ezen az estén ellátogat Adyékhoz és bekapcsolódik a maratoni versolvasásba!
Háziasszony Havas Judit
 
19 óra           
Csinszka és Márffy – Rockenbauer Zoltán előadása
Rockenbauer Zoltán művészettörténészként évek óta foglalkozik Márffy Ödön munkásságával. Márffyhoz Csinszka vezette el, akit leginkább Ady verseiből ismerünk, de a költő halála után Márffy Ödön felesége lett. Márffy több Csinszka-portrét is készített, lenyűgöző grafikák, festmények születtek róla. Rockenbauer Zoltán kapcsolatukról és Csinszka személyiségéről, életéről tart vetített képekkel illusztrált előadást, mellyel közelebb hozza a 20. századi modern nőtípus alakját a mai olvasókhoz, nézőkhöz.