Mothers Back: Doboz utca 1.

Interaktív táncelőadás gyerekeknek

Időpont
Helyszín
Esemény sorozat

„Egyszer volt, hol nem volt, a Doboz-tengeren is túl, ahol a Kisdoboz az úr, Dobozvárosban, a Doboz utca 1-es szám alatt állt egy hatalmas nagy ház. Tengernyi lakója ritkán találkozhatott egymással. Többnyire dobozként vagy bedobozolva élték elképesztően izgalmas életüket. Ha ezt a történetet halljátok, azt jelenti, hogy kinyílt a mesedoboz, és hamarosan mindenkivel találkozni fogtok. Ui.: Csokival ne etessétek a dobozokat!!!”

Az interaktív táncos előadásnak két szereplője Dányi Viktória és Furulyás Dóra táncművészek. Ők elevenítik meg a Doboz utca 1. lakóit, miközben örökös házmesterként kalauzolják végig a gyerekeket a történeten. A gyerekek az előadás elején egy huszonegy elemből álló hatalmas dobozfalat látnak, amely Rubik Ernő varázslatos zenéjére mágikus módon életre kel. Az egyik doboz véletlenül leesik, ezzel történetünk kezdetét veszi. Megismerkednek Dórával és Vicával, akik a Doboz utca 1-es szám házmesterei.

A darab folyamán kiderül, hogy minden egyes doboz egy-egy lakót rejt.

Ők Robotdoboz, az Ujj Cirkusz Társulat, a mogorva Törpe, ZümZüm, Kálika, Málika, Kapitány és a meglepetés vendég. A szereplők párbeszédbe elegyednek a gyerekekkel, megszólítják őket, segítségüket kérik. Az interaktív táncelőadás alatt a gyerekek megetetik az éhes dobozokat, segítenek hazatalálni az elveszett Dobozkislánynak, illetve aktívan alakítják a teret: a dobozokból erdőt, folyót, hegyet hoznak létre. Az előadásban nagy hangsúlyt kap a tánc- és bábművészet. Az előadás a gyerekek nyelvén beszél, az óvodás és kisiskolás korú gyermeki gondolkodásnak megfelelően alakul. Az előadásban használt jelmezek, kellékek, zenék olyan ingert biztosítanak, amely nem nő túl a gyermekek fantáziáján, csak segítik kibontakozni azt.

Bővebben az előadókról: Dányi Viktória és Furulyás Dóra a hazai kortárstánc-élet aktív résztvevői, mindketten kisgyermekes szülők.

2020-ban kezdték meg közös alkotói munkájukat Mothers Back néven. A kollektíva profilja, hogy mindazt a tudást, gondolatot, tapasztalatot, amit gyermeket nevelő művészként szereztek, visszaforgassák művészi munkájukba. Fontosnak tartják, hogy már az óvódás-, kisiskolás korú gyermekek is megismerkedjenek a kortárs táncművészettel, és minőségi kulturális élményekkel gazdagodjanak. Ezzel a misszióval a kortárstánc-élet kissé zárt világát ott kezdik el nyitogatni, ahol minden elkezdődik.

Az előadást 4-7 éves gyerekeknek ajánljuk elsősorban.

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

 

Alkotók, előadók: Dányi Viktória, Furulyás Dóra

Zene: Rubik Ernő Zoltán

Jelmez: Molnári Edit

Külön köszönet: Borsos Luca

Producer: SÍN Művészeti Központ

Támogató: EMMI, Új Előadóművészeti Alapítvány