Március 15.

Ünnepi programok a PIM-ben

Időpont
Március 15-én egész napos ünnepi programsorozattal készülünk, programjaink a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét.
 
„Nagyapáink és apáink, / Míg egy század elhaladt, / Nem tevének annyit, mint mink / Huszonnégy óra alatt” – írja Petőfi Sándor nemzeti ünnepünkről, amelyen a Petőfi Irodalmi Múzeum is egész nap ünnepel és emlékezik. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várjuk. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt.
Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a "Csataképek a magyar szabadságharcból" című kötet szövegeit állítja színpadra.
 
A programok előzetes online regisztrációval ingyenesen látogathatók.
 
10:00 – 18:00: Nyomtatás a Landerer-sajtóval!
Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő segítségével életre keltjük Landerer és Heckenast nyomdagépét. A meglévő klisék mellett a látogatók akár sajátot is készíthetnek.
 
A program folyamatosan zajlik, egyszerre nagyjából 20 fő fér el a nyomdagép körül.
Közreműködő: Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő
 
16:00 – 17:30: Kass János-grafikát otthonra! -BETELT
Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász workshopján Kass János "Az ember tragédiájához" készült illusztrációsorozatával foglalkozunk.
 
10:00 – 18:00: Tematikus tárlatvezetések a múzeum kiállítótereiben
A múzeum kiállításain átívelő, egy-egy kulcsszóra épülő tematikus vezetések a kiállítások kurátoraival.
 
10:00 – 11:00: Palotaséta  -BETELT!
Bolyongás a Károlyi-palota klasszicista épületében: egy család évszázadokon átívelő története, a palota titkos zegzugai és különleges látogatók a velünk élő múltból.
A sétát vezeti: Komáromi Csaba
 
10:00 – 11:30: Nők -BETELT!
A forradalomban részt vevő nők, a honleányok, a „biztos hátországok” és az örök Évák után kutatunk a múzeum kiállítótereiben.
Kiállítások: Költő lenni vagy nem lenni – Állandó Petőfi-kiállítás, Az események lelke, Az álom vége?
Tárlatvezetők: Kalla Zsuzsa, Mészáros Zsolt, Czékmány Anna
 
13:00 – 14:30: Tettek ereje -BETELT!
Kiállításaink főhősei az aktivitást vagy a passzivitást választják? Hogyan vált Petőfi a forradalom legfontosabb arcává? Volt-e választási lehetősége Szép Ilonkának a királyi hatalommal szemben? Alakítója lehet-e Ádám saját maga és a világ sorsának?
Kiállítások: Költő lenni vagy nem lenni – Állandó Petőfi-kiállítás, Az események lelke, Az álom vége?
Tárlatvezetők: Kalla Zsuzsa, Mészáros Zsolt, Sidó Anna
 
14:00 – 15:00: Palotaséta -BETELT!
Bolyongás a Károlyi-palota klasszicista épületében: egy család évszázadokon átívelő története, a palota titkos zegzugai és különleges látogatók a velünk élő múltból.
A sétát vezeti: Komáromi Csaba
 
17:00 – 18:30: Örökhétfő -BETELT!
Milyen lehetőségei voltak annak a generációnak, akiket „Az ötvenes évek szűk levegője” vett körül, akikre az elnyomó rendszer cenzúrája nehezült? Milyen nyelv alakult ki a hivatalos nyilvánossággal párhuzamosan a szamizdat kiadásokban? Maradt-e még bármi líra az örökhétfők egyformaságában?
Kiállítások: Gazdátlan tényrakások – Petri-tér, K.I. aki voltam – Kormos István 100, Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80
Tárlatvezetők: Bazsányi Sándor, Benedek Anna, Csengey Balázs
 
10:00 – 17:00: Interaktív városépítő workshop
A március 15-ei forradalom helyszíneit minden évben megbeszéljük, de idén elfogott bennünket a kíváncsiság: ti hogyan képzelitek el a forradalmi Pest- Budát?
Azt a tervet eszeltük ki, hogy egy közös óriás terepasztalt építünk veletek a Károlyi-palota előcsarnokában. Mi megmutatjuk hol voltak az ismert állomások, például a Pilvax Kávéház, az Orvosi Egyetem vagy Landerer és Heckenast nyomdája, ti pedig építsétek hozzá az általatok elképzelt forradalmárok világát: utakat, házakat, parkokat, szökőkutatkat… mindent ami csak egy forradalmi városba kell!
A program folyamatosan zajlik!
 
11:00 – 12:30: Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan! -BETELT!
Múzeumközi kóborlás a belvárosban.
Indulás az Evangélikus Országos Múzeumtól.
 
12:00 – 13:00: Megemlékezés és koszorúzás a Petőfi-szobornál
A Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében álló Petőfi-szobornál ünnepi beszédet mond Visky András, József Attila-díjas író, dramaturg. Az ünnepségen írószervezetek is elhelyezik koszorúikat.
 
16:00 – 17:30: „Szólj még egyszer a Szabadságról”
Lőrinc László történész-pedagógussal, a "25 szelfi" című nagysikerű könyvsorozat szerzőjével és Fenyő D. Györggyel, a Magyartanárok Egyesületének alelnökével beszélget Kalla Zsuzsa, a Költő lenni vagy nem lenni kiállítás kurátora.
 
Maximális létszám 100 fő
 

19:00: Víg Mihály koncert a Petri-térben

Víg Mihály, a Trabant és a Balaton zenekar alapító tagja, a ’80-as évek undergroundjának ikonikus alakja, Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője ezúttal a Petri-térben ad koncertet.

Maximális létszám 60 fő

 
19:00: Jókai Mór: Csataképek a magyar szabadságharcból – felolvasószínház -BETELT!
A nagy regényíróként ismert Jókainak ezúttal egy novelláskötetét vesszük elő. A szabadságharc után keletkezett szövegek nagy népszerűséget hoztak az írónak, vigaszt és útmutatást adtak olvasóinak. Rövid történeteiben a történelem az események hátterében húzódik meg, előtérbe az egyes emberi sorsok kerülnek, ezáltal novellái fontos szerepet játszottak a kollektív trauma feldolgozásában.
A válogatást készítette Dömötör András és Solt Róbert, előadja Dömötör András színész és rendező.
 
Maximális létszám 100 fő
 
„Vésd föl ezt a nagy napot!” – Találkozzunk március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum programjain!