Kutatók Éjszakája

Időpont
-

Idén szeptember 30-án kerül sor a több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi tudományfesztiválra, melynek keretében izgalmas villámelőadásokkal várjuk látogatóinkat a PIM Szomszédban.

További részletek ide kattintva érhetők el.

 

19:00-19:10

Petőfi-hálózat #1 – Család

Az előadás Petőfi Sándor családi kapcsolatait mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Füstbe ment terv, Ivás közben és A vén zászlótartó kéziratainak segítségével.
 
Előadó: Borbás Andrea
 

19:10-19:20

Petőfi-hálózat #2 – Barátok

 
„A Csizió is megjövendölte, hogy nem leszek szerencsés a barátságban... pedig ez nem hazud; azt is megmondta, hogy hires ember leszek.” – írta Petőfi az Úti jegyzetekben. Az előadás a költő levelezése és dedikációi tükrében ad bepillantást Petőfi szakmai és baráti kapcsolatainak hátterébe.
 
Előadó: Rózsafalvi Zsuzsanna
 

19:20-19:30

Rettegés a reformkorban

A Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó tárlata a nagyközönség számára talán szokatlan, ismeretlen területeit helyezi fókuszba a Petőfi-életműnek. Tévútnak és kisiklásnak tekintett regénye, drámatöredéke, vonzalma a borzasztó, az erkölcsileg vállalhatatlan rémtörténetek iránt új megvilágításba kerül – részben az európai romantika „gótikus” vonásai, részben korszak képzőművészete segítségével. Arra a kérdésre keressük a választ miért időtlen a borzongás, a misztikum, a horror iránti vágyódás. Miért kell ehhez egy biztonságos és kényelmes karosszék az olvasónak, a fogyasztónak?
 
Előadó: Kalla Zsuzsa
 

19:30-19:40

A mi Sándorunk

„Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem.” – üzeni nekünk a múltból Petőfi Sándor. De mit mondtunk mi mint múzeum Petőfiről? Erre a kérdésre keressük a választ az 1972-ben, 1983-ban és az 1990-ben nyílt állandó kiállítások fotóival, vendégkönyveivel és a korabeli sajtó segítségével.
 
Előadó: Tóth Dóra
 

19:40-19:50

Petőfi kéziratok és relikviák – Kiállítás és műtárgyvédelem

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a nagyívű fejlesztések és közművelődési programok mellett a muzeológia legkorszerűbb kihívásainak is megfelelő, látványos és izgalmas megoldásokkal a PIM állandó kiállítása is megújul, ami egyúttal a gyűjtemény törzsanyagát jelentő Petőfi-Társaság dokumentumainak, a költő kéziratainak és relikviáinak teljes kontrollját, állományvédelmi felmérését és szükség szerinti restaurálását is jelenti. Az előadás a komplikált helyzet okozta kihívásoknak megfelelni próbáló műtárgyvédelmi tevékenységet mutatja be a digitalizálás előkészítésétől a beérkező hagyatékok ellenőrzésén át a kiállítások előkészítéséig.
 
Előadó: Balogh Sándor
 

19:50-20:00

„Mit lehetne tenni annyi mindennel? Előveszem őket és nézem, osztályozom…”

Polcz Alaine születésének 100. évfordulója előtt, egy kiállítás előkészítése apropóján megtörtént a közgyűjteményekben található hagyaték áttekintése. Az előadás azt az érdekes és tanulságos történetet vázolja fel, milyen motivációi voltak Polcz Alaine-nek, mikor élete utolsó szakaszában a saját és férje, Mészöly Miklós hagyatékának elhelyezéséről és megőrzéséről kívánt gondoskodni.
 
Előadó: Török Petra

Helyszín

PIM Szomszéd (1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.)