Grafikai workshop: márványozás II.

Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vezetésével

Időpont
-

Kétrészes műhelysorozatunkban a papírszínezés művészi technikájával, a márványozással ismerkedünk. Elődje, az ősi „szuminagasi” (lebegő tintaforma) technika a 12. században jelent meg Japánban, onnan jutott el Perzsiába, majd az Oszmán Birodalomba. Európában ezért „török papírként” ismerik.

A márványozásnál használt olajos festékből speciális oldószer, valamint egy „fésű” segítségével lehet látványos és megismételhetetlen formákat, színkompozíciókat alkotni a víz felszínén, amely a festékes vízfelületre illesztett papíron rajzolódik ki. Az egyedi alkotások száradás után könyvek, füzetek kötésére, könyvjelzőnek is használhatók.

A műhelymunka második részében az elkészült és megszáradt alkotásokból mappát, füzetet készítünk és a könyvek különleges szélfestését is megtanuljuk. 

A szükséges anyagokról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől a technikai fogásokat elsajátíthatjuk. A műhelymunkához kötény, gumikesztyű, maszatolható ruha ajánlott, a szélfestéshez pedig hozzátok el kedvenc vagy ajándékba szánt könyveiteket, titkos naplótokat.

A workshop alatt készült műveket a résztvevők hazavihetik.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Belépőjegy: alkalmanként 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)

A belépő az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Helyszín

1033 Budapest, Fő tér 1.