Elhalasztva - Nővilág #5. // Női szerepek és törekvések a reformkorban

A programot technikai okok miatt későbbi időpontban tartjuk meg

Időpont

A korszakban jelentős ellenzéki találkozási pont volt a Károlyi-palotában Zichy Karolina szalonja; Karolina és nővére, Antónia tudatos szervező tevékenységet folytattak a politikai életben (bálokon magyar táncok, magyar nyelv használata a társasági életben, Védegylet). De rajtuk kívül még számos nő vállalt szerepet egyénileg vagy közösségben a közügyekben, a forradalomban (Teleki Blanka, Kossuth Zsuzsa, Lebstück Mária, Bányai Júlia, Pfiffner Paula, Országos Magyar Gazdasszonyok Egyesület).

Házigazda: László Ferenc újságíró

Beszélgetővendégek: Fábri Anna irodalom- és művelődéstörténész és Szaniszló Judit író, az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) munkatársa

Közreműködik: Petrik Andrea színművészBelépőjegy: 500 Ft (megvásárolható a helyszínen)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

 

A Nővilág - Női szerepek és törekvések a reformkorban programsorozatról 

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mit köszönhetünk Aranynak, Eötvösnek, Jókainak, Kossuthnak, Petőfinek, Széchenyinek és még lehetne sorolni a reformkor nagy férfi alakjait. De kik voltak azok a nők, akiknek legalább ennyi mindent köszönhetünk? Kik voltak azok a nők, akiknek az említett férfiakkal is néha meg kellett küzdenie az emancipációért?
 
Brunszvik Teréz, Karacs Teréz, Laborfalvi Róza, Szendrei Júlia, Takáts Éva, Teleki Blanka, Zichy Antónia és Karolina és még számos nő, akik szintén hozzájárultak a ma ismert társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedésünk alapjainak letételéhez.
 
A Petőfi-bicentenáriumra készülve jelen programsorozat keretében a reformkori nők helyzetével, küzdelmeivel, individualizációjával és emancipációjával kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, melyekre hónapról hónapra egy-egy irodalmár és szakértő páros keresi a válaszokat.
 
A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.

Helyszín

PIM Szomszéd / 1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.