Csinszka - a modell és múzsa

Időpont
2014. október 29-től 2015. március 26-ig
Boncza Berta születésének 120., halálának 80. évfordulója alakalmából nyíló tárlat ismeretlen dokumentumok, tárgyak, képek, mintegy 15 Márffy festmény bemutatásával emlékezünk meg a költő, múzsa, feleség  és  modell szerepet betöltő Csinszka életéről
Boncza Berta 1894. június 7-én született az erdélyi Csucsán, a Körös folyó melletti hegytetőn épült, romantikus kastélyban. Édesanyja szülés után néhány nappal meghalt. Bertukát a nagymama nevelte fel.
 
A felnőttek tragédiáját érzékelve a festői környezetben, a kislány egyre érzékenyebb gyermekké cseperedett. Tízéves korától előkelő budapesti és svájci nevelőintézetekben tanult. A szép iránti fogékonyságát és kreativitását versírással és rajzolással fejezte ki. Svájci magányában rajongó természetének engedve levelezést kezdeményezett a kor híres költőjével, Ady Endrével. 1914 áprilisában találkoztak először személyesen. A találkozásból szerelem, majd házasság lett.
 
Ady halála után a magára maradt, még mindig játékos, művelt fiatalasszony nem akart a nemzet özvegye lenni. Méltó társat keresett, akivel biztonságban élhet. Márffy Ödön festőművész lett a második férje, akivel korán bekövetkezett haláláig boldog házasságban éltek. Csinszka nem alkotott jelentős műveket, tehetsége mégis rátalált igazi feladatára. A verselgető és rajzolgató asszony egy költő és egy festő múzsája tudott lenni. Születésének százhuszadik és halálának nyolcvanadik évfordulóján kiállítással idézzük meg életét és különleges, szerethető személyiségét.