Budapest Transzfer_október 18. vasárnap

Időpont
Napi programajánló
A fesztivál zárónapján kincskeresésre várunk minden játékos lelkű kalandort, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport főz együtt a gyerekekkel. Dragomán György Szabó T. Annával beszélgetős ebédre vár minket a Hadikban, de a rászorulóknak is vasárnapi ebédet szolgálunk a Heti Betevővel, közben írók olvasnak fel. Délután moziba megyünk: a Világevők című filmet láthatjuk a Toldiban, utána beszélgetünk is a téma ismerőivel a helyszínen. A fesztiválzárót a Kisüzemben tartjuk filmkoncerttel.
 
Október 18. vasárnap
 
Kincskereső a Hosszúlépéssel

Szeretnél belekóstolni a budapesti irodalmi életbe úgy, ahogy eddig még sosem? Szedd ízekre a várost a Hosszúlépés kétfordulós, Budapest édes és keserű élményeit megragadó kincskereső játékán! Kövesd írók és költők ízlését, majd folytasd a gasztronómiai és irodalmi kalandozást a Petőfi Irodalmi Múzeum falain belül. Nem távozik üres kézzel senki, aki a külső állomások közül mindet meglátogatja és leadja a menetlevelét a PIM-ben, de a belső helyszíneket is teljesítők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.
Játékszabály:
A játékhoz az öt külső állomások bármelyikén szabadon lehet csatlakozni, csak fel kell venned a menetlevelet, és már indulhatsz is. A cél ezen megállók teljesítése, majd ezt követően a PIM-en belüli talányok megfejtése. Az állomásokon különböző, gasztronómia és irodalom kapcsolatát körbejáró játékos feladatok várnak, melyek teljesítését a kitöltött menetleveleddel tudod igazolni a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahova a játék résztvevőjeként ezen a napon díjmentesen léphetsz be. A PIM-be mindenképp érdemes betérned, mert a külső helyszínek teljesítéséért is jár egy apró ajándék, és ha már itt vagy, miért ne indulnál tovább a főnyereményért?
A PIM-en belüli állomásokat is teljesítők között három díjat sorsolunk, melyek a következők:
3. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékcsomagja
2. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékcsomagja
1. helyezett: 2 db Hosszúlépés sétajegy és egy várossal kapcsolatos könyv, illetve egy kétszemélyes vacsora a Károlyi étteremben /térkép: https://goo.gl/HwU4gb/

Az állomások, ahol becsatlakozhatsz a játékba:
(Az állomások tetszőleges sorrendben járhatóak végig, és bármelyiken lehet csatlakozni)
1062 Kodály Körönd:  Matinée  kávézó, Benczúr u. 2.
Kisüzem: 1077 Kis Diófa utca 2.
az Örkény Színház előtt, az Árkádok alatt: 1075 Madách Imre tér 6.
Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató: 1072 Klauzál tér 14.
Sonkapult: 1075 Rumbach Sebestyén utca 7.
A játék időpontja: 2015. október 18. vasárnap 10-18 óra
A játékba 10-15 óráig van lehetőség becsatlakozni, ezt követően nem adunk ki új menetlevelet.
A PIM-en belüli helyszínekre legkorábban 12, legkésőbb 17 órakor van lehetőség belépni.
A külső helyszíneken 10-17 óráig lehet játszani.
Partnereink a kincskeresőben:
Lumen
Kisüzem
Sonkapult
Matinée kávézó

11h Faljuk a könyveket! – Irodalmi gyerekkonyha foglalkozás a Cellux Csoporttal / Mesemúzeum
 
A Cellux Gyerekkonyha ezúttal a mesék világába kalauzolja a kis kuktákat. A foglalkozáson csupa egészséges finomságot készítünk, a Mesemúzeum aktuális kiállításából ihletet nyerve. A gyerekek kedvenc meséikhez kapcsolódva a főzés örömével ismerkedhetnek meg, s az elkészülő finomságokhoz kapcsolódó receptfüzet elkészítésére is marad idő.
6-12 éves korig
400/600 Ft

11h Irodalmi brunch - Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával/ Hadik Kávéház
 
Ráérünknapi reggeliebéd irodalommal az invenciózus szakács hírében álló Dragomán Györggyel és a főzésen túl a kóstolásban is jeleskedő Szabó T. Annával, akikkel Nagy Gabriella beszélget. A belépő tartalmazza a fogyasztást.
2500 Ft

13h Heti betevő–ételosztás felolvasással–Grecsó, Háy, Kollár-Klemencz/ Klauzál tér

Egyszer volt, hol nem volt… a VII. kerületi Kisüzem szakácsai elhatározták, hogy rászorulóknak főznek, így indult a Heti betevő. A PIM örömmel csatlakozik a Heti betevő csapatához: a perselyekbe összegyűlő adományokkal, a recept-kézirat árverés bevételével és a fesztiválon főző íróink egytálételeiből befolyt összeggel járulunk hozzá működésükhöz.
A fesztivál zárónapján, vasárnap rendezett ételosztáson a múzeum csapata is kiveszi a részét az önkéntes munkából, az ételre várakozóknak pedig 13 és 14 óra között Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel. Süteményt, gyümölcsöt hozni ér 12 és 13 óra között a Kisüzembe! Szabadtéri program.

16h TRANSZFER MOZI /Toldi Mozi
Világevők (SE) dokumentumfilm, eredeti nyelven, magyar felirattal, (95’), 2015, rendező: Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Thomas Jackson
 
A fine dining szubkultúra előtt hódoló Világevők félig világjáró film, félig egyfajta étel- és életigenlés. A kulináris élvezetekre fókuszáló dokumentumfilmben öt megszállott kóstolót követünk: a londoni ételkritikust, aki a világ összes három Michelin-csillagos éttermében evett már, a hongkongi bloggert, a litván modellt, a fiatal thai írót és a kemény, szókimondó stílusáról ismert amerikai ételkritikust.
A film magyar címét Jókuti Andrásnak köszönheti, aki maga is olyan életmódot él, mint a mozi hősei, járja a világ legjobb éttermeit és élményeit a Világevő című blogján teszi közzé.
 
Kísérőfilm: Szalontüdő (HU) rövidfilm, (7’), 2006, rendező: Szirmai Márton, főszereplő: Anger Zsolt, Ascher Tamás
Egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel, akik szavak nélkül is megértik egymást.
 
1000 Ft
 
18h Utazás gasztronómiába– a Világevők filmhez kapcsolódó beszélgetés / Toldi Mozi
Résztvevők: Klaudia Blasl (AT), Pavel Maurer (CZ). Moderátor: Jókuti András (Világevő blog)
 
Jókuti András kisgyerekkorától a gasztronómiai felfedezéseknek él, és bár volt a Radiocafé szerkesztője és műsorvezetője, legtöbben a Goldenblog-díjas Világevő kapcsán ismerik. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy végigkóstolta a fél világot. A Világevők (Nincsenek véletlenek.) című dokumentumfilm kapcsán egy sokéves gasztronómiai újságírói tapasztalattal rendelkező kulináris utazóval, az osztrák Klaudia Blasllal és a Prágai Gasztrofesztivál elindítójával, az egyetlen független cseh étteremkalauz ötletgazdájával, Pavel Maurer gasztronautával beszélget.

21h Némafilmzene, zenés filmklub, avagy filmkoncert Darvas Kristóffal/ Kisüzem
 
Néma-, és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik. A négy éve indult sorozat igazi csemege mind a film-, mind a zenerajongóknak. Középpontban a zongora és az étel/evés/gasztronómia.
A sorozat házigazdája és szervezője: Pap Dávid Tamás