Budapest Transzfer_október 17. szombat

Időpont
Napi programajánló
Elérkezett a hétvége, ezért ezen a napon irodalmi sétára indulunk a Hosszúlépéssel. A Kompánia Lackfi verseket tálal a kicsiknek a Mesemúzeumban; a Hadikban pedig egy beszélgetést hallhatunk a kávéházakról. Délután főzünk, és közben írók felolvasnak, majd két beszélgetés várható, külföldi résztvevőkkel, például egy kínai fiatal szerzővel. Este ismét mozi a Toldiban, később egy beszélgetés a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról és a napot Csákányi Eszter zárja egy felolvasószínházzal.
Október 17. szombat
 
Ízlések és pofonok

Séta a Budapest Transzfer Fesztiválon

Időpontok: 2015. október 17. 11 és 15 óra

Mindenki szeret a városról a saját szájíze szerint beszélni, és nincs ez másképp az írókkal, költőkkel sem. Sétánkon legendás törzshelyek és kocsmák nyomába eredünk, felidézzük az ott-történteket, és ha csak lehetőségünk adódik rá, igyekszünk konyhatitkokat ellesni az irodalom nagyjaitól.

Találkozópont: a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt /https://goo.gl/WNsZhn/

Időtartam: kb. 2 óra

Jegyár: 1500 Ft

Jelentkezés és jegyvásárlás: https://www.jegymester.hu/hun/Production/180159/Varosi-seta-a-Hosszulepessel---Izlesek-es-pofonok
 
11h Paradicsomleves betűtésztával, azaz etetős versek a menzáról / Mesemúzeum
Előadják: Kemény Rozi és Szalay Heni (ének), Mayer Lili (citera), Mayer Zita (klarinét, furulyák), Pelva Gábor (hegedű), Bodacz Péter (mandolin, gitár), Lukács László (ukulele, gitár), Heppes Miklós (basszusgitár), Mózes Zoltán (cahon, kanna, mosódeszka)
 
A Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetét zenésítette meg.
Ki emlékszik az ovisteára? Hát a tojáslevesre? És a paradicsomos káposztára? Meg a tejbegríz-összekavarásra? És a mackósajt-pucolásra? Meg a kakaóscsiga-szétgöngyölésre? Meg a szilvásgombóc-magköpködésre? A betűtészta-kirakósozásra? Ki ne emlékezne a legjobb ovis mulatságokra! Kis és nagy ovisok, örökovisok, ide, ide!
3-99 éves korig, 400/600 Ft

11h Hol a Kávéház ma? / Hadik Kávéház
Résztvevők: Klaudia Blasl (A), Péter Judit, Saly Noémi
A beszélgetést vezeti: Wilhelm Droste
 
A régi kávéházakban úgy keringtek a vendégek, mint különböző fűszerek a jó ételben. Elfért a sok ellentét is, sőt, ettől csak izgalmasabb lett ez a világ. Egy vidám köztársaság, amely helyet és táptalajt adott vitának, barátságnak, szerelemnek, üzletnek, játéknak és nem utolsó sorban a művészetnek, az irodalomnak. Milyenek voltak ezek a kávéházak és hol találjuk, ha megtalálhatjuk, ezt a pezsgő intellektuális világot ma? Erről beszélgetnek a résztvevők, akik közelről ismerik a régi és mai kávéházi világot.

16h Evés, ivás, főzés a kortárs irodalomban - felolvasás főzéssel és fényfestéssel/ PIM
Konyhafőnök: Szegő János Felolvasnak: Bajtai András, Bíró Zsófia, Klaudia Blasl (AT), Mark Crick (GB), Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Yan Ge (CN), Horváth Viktor, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Silvester Lavrík (SK), Parti Nagy Lajos, Erik Šimšík (SK), Tallér Edina, Vécsei Rita Andrea és a PIM Visegrádi Írói Rezidens Programjának résztvevői: Marie Iljašenko (CZ), Kuba Wojtaszczyk (PL), Norbert György (SK), Varró Dániel
 
Főző írók – Amíg a felolvasásokat hallgatjuk, a bográcsban elkészül a Hévíz gasztrorovat hármasfogatának – Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs – ízletes meglepetése. Kifejezetten ajánljuk kortárs irodalom mellé. A bevételt a Heti betevőnek juttatjuk el.
Vetítés: Fényszórók visual

18h Kétszersült–étel és irodalom / PIM
Résztvevők: Mark Crick (GB), Bogusław Deptuła (PL)
A beszélgetést vezeti: Horváth Csaba
 
Az evés-ivás nem pusztán mindennapjaink része, de az egyik legalapvetőbb irodalmi toposz is. Az ételek nemcsak azt a világot határozzák meg, amiben élünk, de azt is, amit olvasunk. A lengyel történész, művészetkritikus, újságíró, Bogusław Deptuła az Irodalom és konyha című esszékötetében a világirodalom főszereplőinek asztalához és konyhájába kalauzol, míg az irodalmi hasbeszélőnek titulált angol Mark Crick, a világszerte nagy sikert aratott Kafka levesének szerzője, Homérosztól Irvine Welsh-ig a világirodalom legnagyobbjainak elképzelt konyhatitkaiba vezeti be az olvasót szellemes stílusparódiáival. Két elkötelezett étel- és irodalomrajongó izgalmas találkozásának lehetünk szem- és fültanúi.

20h Terítéken a család – történetek az ebédlőasztal és a gyúródeszka mellől/ PIM
Résztvevők: Yan Ge (CN), Rubin Eszter
A beszélgetést vezeti: Bödő Anita
 
Minden ízben megbújik egy emlék: a családi ebédek, a nagymama főztje, a gőzölgő étel illata mind édes és fájdalmas perceket idéznek. Rubin Eszter családtörténete úgy fonódik, ágazik el és ér össze, ahogy a barhesz fonatai. A fiatal, Szecsuanban született kínai írónő, Yan Ge pedig csilipaprikával ízesített lóbabpürét kínál és hozzá pikáns családi titkokat. Hogyan ágyazódnak az emlékek egy finom fogásba és egy jól megkomponált regénybe? Emlékek, ízek és irodalom lesz terítéken.

20h TRANSZFER MOZI/ Toldi Mozi
Sushiálmok (NL)portréfilm/dokumentumfilm, japán nyelven, magyar felirattal, 81’, 2012, rendező: David Gelb
 
A Sushiálmok egy olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta. David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.
 
Kísérőfilm: Tiltott gyümölcs (EE) rövid dokumentumfilm, észt nyelven, angol felirattal, 25’, 2011, rendező: Anu Aun
Hogy bírja a szőlő a fagyos észt klímát? Egy szenvedélyes borász meglepő kísérlete.
1000 Ft

21h Piafilozófia – Alexandr Guha (CZ), Pavel Maurer (CZ)/ Cech-in
 
A vasfüggöny mögötti Csehszlovákiában elképesztő leleményességgel másolták, illetve alkották újra beszerezhető alapanyagokból a csillogó nyugati bárok koktéljait. Így született a „varázsszem”, a „lehányt postás” vagy a „köpet”. Alexandr Guha antropológusként kezdett az alkoholfogyasztási szokásokkal foglalkozni, majd a téma szerelmese lett. Előadásában minden titokra fény derül és kóstolhatunk is.
Pavel Maurer gasztronauta, a Prágai Gasztrofesztivál alapítója, aki a gasztronómia iránti szenvedélyét az űrhajósok csillagok iránti vágyakozásához hasonlítja, a cseh gasztronómiáról és annak szent tehenéről, a csodás cseh sörről tart előadást, amelyben egy Menzel klasszikus is terítékre kerül. Angol nyelven.

22.30 Barhesz – felolvasószínház Csákányi Eszterrel/ PIM
Rubin Eszter Barhesz című regénye alapján előadja: Csákányi Eszter
 
Rubin Eszter monodrámája történet a családról, zsidó életről, hazatalálásról, gasztronómiáról, szerelemről. A főszereplő, Kohav Virág szinte szerelembe esik a kelt tésztával, szívét belefőzi a húslevesbe, miközben a konyha és a családi asztal eseményein keresztül bepillantást nyerünk két család életének krónikájába a XX. század elejétől napjainkig. Az előadás előtt kóstoló a szerző által sütött barheszből.
1500 Ft