Budapest Transzfer_október 15. csütörtök

Időpont
Napi programajánló
A fesztivál megnyitója után egy beszélgetést hallhatunk a gasztroirodalomról majd rendhagyó írói receptárverésen licitálhatunk Karafiáth Orsolya vezetésével. Minden napra készültünk egy filmmel, ezen a napon a Gulyáságyú dokumentumfilmet láthatjuk, de aki inkább a hasának élne ezen a napon, az velünk tarthat a nyitóvacsorán, a Könyvbárban. Részletek itt:
Október 15. csütörtök
 
17h Konyha-nyelv. Irodalom és gasztronómia/ Fesztiválnyitó/PIM
E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója és Ugron Zsolna, író

17.30 „Hasadnak rendületlenül...” gasztroirodalom és „magas irodalom” / PIM
Résztvevők: György Péter, Tarján Tamás, Takács Ferenc
Moderátor: Nagy Gabriella
 
A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete – meg minden más, ami az evéshez tartozik. Az étel és az evéshez tartozó minden más pedig korra, műfajra, földrészre való tekintet nélkül makacsul visszatérő téma a szépirodalomban. Feltesszük az idei Budapest Transzfer nagy kérdését, létezik-e, és ha igen, mi az a gasztroirodalom? Vigyázat, csípős vita várható!

19.30 Végy tíz deka irodalmat! Magyar írók kézzel írott receptjei - árverés / PIM
Vezeti: Karafiáth Orsolya
 
Első irodalmi receptárverés! Kérjük, tegyék meg tétjeiket, licitáljanak! Kalapács alatt kortárs íróink kézzel írott receptjei, konyhatitkok és történetek. Az árverésből befolyt összeggel a Heti betevőt támogatjuk, akik hétről hétre a Klauzál téren osztanak ételt a rászorulóknak.
Receptíróink: Bodor Ádám, Both Gabi, Darvasi László, Dragomán György, Egressy Zoltán, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Nádas Péter, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Spiró György, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna, Várady Szabolcs, Varró Dániel, Závada Pál

21h TRANSZFER MOZI/ PIM
Gulyáságyú (AT-CZ-SK) dokumentumfilm eredeti nyelven, angol felirattal, 88’, 2009, rendező: Péter Kerekeš  (SK)
 
A számos díjat nyert film rendkívüli érzékenységgel szövi egybe különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok portréját. A megszólalók emlékein keresztül nyerünk érzékletes betekintést a frontvonalak mögé, a történelem olyan dimenziója tárul fel előttünk, amelyről sem a tankönyvek sem az archívumok nem beszélnek. Megrázó film századunkról – finom humorral – egy merőben szokatlan gasztro-nézőpontból.

21.30 Nyitóvacsora /KönyvBár
 
A KönyvBárban minden héten megfőznek egy könyvet. Érezte valaha egy jó írás olvasása közben a megírt ételek zamatát a szájában? Szerette volna megkóstolni Harry Potter sütőtökös derelyéjét vagy a vajsört? Elképzelte már, hogy mit ehetett Micimackó vagy Malacka, és kíváncsi rá, hogy milyen étel lehetne a Tüskevár, az Állatfarm?
A Budapest Transzfer nyitóvacsorája igazi meglepetés a könyv- és betűfalóknak. Jegyek korlátozott számban.
7000 Ft/fő