Budapest Transzfer 2. nap

Időpont
Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál
A fesztivál 2. napjának programjai.
A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében megvalósuló idei, szám szerint hetedik Budapest Transzfer az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát
2. nap / Október 18. szombat
 
10.00 / külső helyszín
Városi séták, a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja
 
- Kávéházból a lakótelepre /Helyszín: Józsefváros és Belváros / Találkozó: a PIM bejáratánál
Az urbanizáció és a regény, mint műfaj népszerűsége egyaránt a 20. század elején erősödött fel. A kettő pedig elválaszthatatlan egymástól: a városi lét minden korban alapjaiban befolyásolta az írók látásmódját és az életet, ami megjelenik a regények lapjain. Józsefváros sokat látott utcáinál aligha akad jobb hely, ahol a városfejlődés különböző állomásait egymás mellett tanulmányozhatjuk Jókai Mór erkélyétől a Pál utcai fiúk grundjain át egészen a Szigony utcáig. A sétán utánajárunk, hogyan formálta a város az irodalmat és az irodalomban megjelenő városkép hogyan hat vissza annak fejlődésére a kávéházi asztaloktól eljutunk a krétával telerajzolt panelfalakig.
 
- Bűnös város /Helyszín: Belváros /Találkozó: József Nádor tér, a szobornál
Egy nagyvárosban nagyobbak a tétek; egyszerre lehetőség a felemelkedésre és a bukásra is. A fény és a csillogás árnyékában ott rejtőzik a bűn, a becstelenség és az erőszak. Sétánkon a karrierregények és a magyar krimiirodalom legjavát elevenítjük meg; Kondor Vilmos, Lengyel Péter és más szerzők segítségével az alvilági Budapestet mutatjuk be, amiről nem is sejtjük, milyen közel van mindennapjainkhoz.
 
A séták hossza előreláthatólag 120 perc.
jegyár: 1.500,-
jegyvásárlás: PIM pénztár, jegymester.hu
 
15.00 / PIM
Cityscape – First Impressions of Budapest / beszélgetés és felolvasás a Visegrádi Irodalmi Ösztöndíjas Program keretében angol nyelven / Krzysztof Bartnicki (PL), Csobánka Zsuzsa (H), Mila Haugová (SK), Tereza Jandová (CZ), moderátor: Gulyás Gabriella
Milyen a mi városunk és milyenek vagyunk mi mások szemében? Négy más anyanyelvű, eltérő életkorú, mégis azonos kultúrájú, hosszabb – rövidebb ideig itt élő író írja le, mondja el benyomásait Budapestről.
 
17.00 / PIM
Átutazók / beszélgetés és felolvasás/ Thomas Glavinic (A), Andreas Neumeister (D), Térey János, moderátor: Kovács Edit
Thomas Glavinic osztrák, Andreas Neumeister német író és Térey János költő és drámaíró beszélgetése az épített környezet és az írás kölcsönhatásáról, a város irodalmi benépesítéséről és elnéptelenítéséről. Glavinic a jelenkori német nyelvű irodalom egyik legsikeresebb írója. Éjszakai műszak című posztapokaliptikus regényében egyetlen túlélő botladozik Bécs üres városában. Neumeistert a nagyvárosok hatalmi terei érdeklik, Könnte Köln Sein című művében az épületekben és a város struktúrájában politika viszonyok tükröződnek vissza. Térey legutóbbi kötete, az Átkelés Budapesten verses novellái térben és időben szelik át a várost, fiktív élettörténeteket kapcsolva a valóságos helyszínekhez. A beszélgetést Kovács Edit irodalomtörténész vezeti.
 
18.30 / PIM
Kisvárosi közhely, nagyvárosi lárma / beszélgetés / Dušan Šimko (SK), Tompa Andrea, moderátor: Horváth Csaba
A tizenkilencedik századi kultúrát az európai kisvárosok hozták létre. A kassai Márai egy egész korszakot kapcsol a városhoz: „láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát...” – írja az Egy polgár vallomásai végén. A kisváros otthonos és provinciális. Olyan, mintha Közép-Európa metaforája lenne: egyszerre nosztalgikusan vágyott és indulatosan meghaladni kívánt. A Kolozsvárról (Cluj-Napoca, Klausenburg) Budapestre került Tompa Andrea és a Kassáról (Kosice, Kachau) Bazelbe emigrált Dušan Šimko beszélget a kisváros kapcsán a nagyvárossá válásról, multikulturalizmusról, a provincializmusról, honvágyról és iróniáról, elutazásról és hazatérésről.
 
Nyitvatartási időben folyamatosan / Rombusz Terasz – Keszon Bár, 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.

KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja