Budapest Transzfer 1. nap

Időpont
Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál
A fesztivál 1. napjának programjai.
A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében megvalósuló idei, szám szerint hetedik Budapest Transzfer az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát
1. nap / Október 17. péntek
 
17.30 / PIM
Építészet és modern irodalom / előadás / David Spurr (CH)
A Budapest Transzfer nyitóelőadásában David Spurr, a Genfi Egyetem professzora a modernség kezdeteitől bontja ki irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan értelmezi a modern irodalom az építészeti formákat, tereket? Miért elengedhetetlen eleve a modernség fogalmának megszületéséhez az irodalomnak (és más művészeti ágaknak) a 18-19. század fordulójától az épített környezettel való találkozása? Hogyan jelenik meg az irodalomban és építészetben a 19. századtól napjainkig a hontalanság (úgy is, mint a nyelvben való otthonosság elvesztése - Heidegger), a modernség múlttal való ellentmondásos kapcsolatának problematikája, a szubjektum átalakulása, a társadalmi szövet felfeslése, a tömegtermelés vagy a globalizáció?
 
18.30 / PIM
Saját gyarmat / beszélgetés / Bányai Éva (RO), David Spurr (CH), moderátor: Szemerey Samu
A posztkolonializmus leginkább a gyarmatosításnak a gyarmatosítókra és a gyarmatosítottakra gyakorolt hatását vizsgálja, az elmélet Közép-Európában is érdekes tanulságok levonására sarkallhatja az érdeklődőket. A falusi életmódra alapozott tizenkilencedik századi nacionalizmus erősen hatott a régió városainak építészetére, ám napjainkban a nagyvárosokban megfogalmazott kollektív identitás visszahat a falvak építészetére. Ki hát a gyarmatosító és a gyarmatosított? Mi határozza meg a magánházak divatját? Hogy kerül Palócföldre székelykapu? A fesztivál nyitóbeszélgetése Bányai Éva és David Spurr segítségével a körülöttünk lévő, de olykor a szemünk elől rejtve maradó gyarmatokra utaztat.
 
20.00 / FUGA Budapesti Építészeti Központ
VJ NIGHT/ nyitó / Gyenei Péter – Csipáncsap produkció
Az Építészet Hónapját ünneplő FUGÁ-val közös nyitómulatság Gyenei Péter videómunkájával a középpontban.
 
Nyitvatartási időben folyamatosan / Rombusz Terasz – Keszon Bár, 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.
KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja
Az egykor a 3-as metró építésén dolgozó munkások akklimatizációjára szolgáló keszonkamra különleges hanginstalláció helyszínévé alakul. Kortárs magyar írók - Esterházy Péter, Kőrösi Zoltán és Szakonyi Károly – a kerülethez és a modern nagyváros születéséhez kapcsolódó szövegei hallgathatók nyitvatartási időben október 17. és 19. között.