Márai újabb színpadon

Márai újabb színpadon

Két egyfelvonásos a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében

 

Ki tudja miért, rendre műsorra tűzik Márai eredetileg olvasásra szánt, nem éppen színpadra termett műveit. Így született meg például A gyertyák csonkig égnek több feldolgozása vagy a Válás Budán bemutatása színházi környezetben.

 

 

Ezúttal azonban az író emigrációban született színpadi kísérleteiből tűzött műsorára kettőt a Nemzeti Színház. A Családi kérdés és a Befejezetlen szimfónia eredetileg a Jób... és a könyve című kötetben szerepelt több más, tv-adaptációra szánt művel együtt. Az írót élénken foglalkoztatta a hatvanas években a televízióban esetleg a színpadon való megjelenés lehetősége. New York-i éveiben kitörési szándék is volt ez a nyelv által lehatárolt alkotó számára, de igazi sikert ez sem hozott neki. Bemutatták ugyan a német televízióban a San Gennaro vére tévéváltozatát, de ebből nem született olyan nemzetközi siker, mint pl. a Kaland című színműből.
A Befejezetlen szimfónia egy amerikai és egy európai nő találkozását meséli el, a háttérben jelenlévő zeneszerzővel, aki - sok vajúdással - az Európa-szimfónia megkomponálására készül. Mintha csak egy mai szerző írta volna e szkepszissel teli darabot…
A Családi kérdés egy öregedő férfi és egykori szerelmének a végrendelkezése és utolsó találkozása. Vajon kimondható-e mindaz, amit évtizedeken át elhallgat az ember - vagy enélkül nem is lehet meghalni?
A darabokat Árkosi Árpád rendezte, s ebben az évben még november 13-án, 26-án, illetve december 2-án és 22-én láthatók a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.