DIY vezetés az Arany-tárlatban

Kedves diákok, tanárok és érdeklődők!

Ennek az online tárlatvezetésnek köszönhetően lehetőségetek nyílik újra, interaktívan körbejárni az Arany-kiállításunk tereit. 

Bóklásszatok, képzeljétek magatokat egy vezetésbe, mely úgy mutatja be nektek Arany Jánost, hogy közben biztosan nem fogtok unatkozni - szó lesz humorérzékéről, Toldi-társasról, slam kihívásról, szóörökbefogadó játékról és még sok minden másról:)

Vezetés a virtuális kiállításban

Elkészítettük az élő belejelentkezéseink videóját, így teremről teremre haladva mozgókép formájában is megnézhetitek a vezetéseinket. A tartalmak egyben is végignézhetők, de külön külön tematikus egységekként is működhetnek, akár egy magyaróra keretében. 

Az alábbi ikonra kattintva a virtuális kiállítás minden termében egy 10-15 perces bemutatót érhettek el

 hatodik osztályos 

illetve

 középiskolás korosztály számára

 Feladatlapok 

Összegyűjtöttük mindazokat a játékokat, feladatokat, amelyek még élvezetesebbé tehetik a látogatást. A három ikon három különböző korosztálynak szánt  feladatlap - csomagot jelöl. Megtaláljátok őket az online kiállítás tereiben vagy az oldal alján lista nézetben az össszeset elérhetitek. A feladatlapok múzeumi órátó függetlenül is alkalmazhatóak és apróbb változtatásokkal adaptálhatóak különböző korosztályoknak is.

Toldi kihívás

Toldi kihívás virtuális kiállítótérét a 6. évfolyam számára ajánljuk. Célja Arany János Toldijának felidézése, a hős fogalmának tágabb kontextusban vett értelmezése, a nagy erejű hősök toposzának vizsgálata különböző korok és kultúrák populáris művészetében.

Kapcsolódó feladatlapok:

Toldi, avagy egy márka születése - 20 perces csoportmunka vagy részletesebben kidolgozott csoportos alkotófeladat plakát vagy reklámfilm készítéssel és közös termékbemutatóval

Mennyire volt tahó Toldi miklós? - 15 perces komplex szövegértési feladat 5-10 perces alkotással kiegészítve. Célja: Ilosvai Selymes Péter és Arany János Toldijának összehasonlítása.

Toldi - a kihívások társasjátéka - 45 perces, szórakoztató elfoglaltség, mely során a gyerekek közösen egy társasjátékot alkotnak.

 

Világteremtő tárgyak

A Világteremtő tárgyak kreatív íráson alapuló csoportos feladat, amelyben a résztvevők Arany János személyes tárgyai alapján írnak saját történeteket. A játék célja megteremteni a közös történetmesélés élményét, saját történeteket alkotni, megismerni Arany János életművének legfontosabb irodalmi műfajait. A játékot felső tagozatosok számára ajánljuk. Itt olvasható a játék részletes leírása és a hozzá tartozó teljes óravázlat. A játék minden nyomtatható kiegészítője megtalálható a letölthető dokumentumok között.

  Mi vagyok én?

A középiskolás korosztálynak szóló feladatlapjaink az Arany János emlékkiállítás teljes virtuális teréhez kapcsolódnak. A Képírók versenyében egy izgalmas intermediális utazásra hívjuk a diákokat a kor építészete, festészete és irodalma között, a Mi vagyok én? című feladatlap a művészet és a politika témakörében vet fel izgalmas kérdéseket, a Hídavatás című Arany ballada kapcsán 19. század végi sorosokról gondolkodhatunk, Arany János Budapestje egy személyes térkép megrajzolására, a De túl zenén túl síp dobon című feladatlap pedig Arany János műveinek adaptációjára hívja a résztvevőket.

Ha valaki kifejezetten a kiállítás tárgyaira kíváncsi, a nagy sikerű, virtuális Arany kiállításunk is elérhető itt: aranyjanos.pim.hu

Jó böngészést és jó mulatást a játékokhoz!